Ministrica Vučković sudjelovala na skupštini Hrvatske udruge rasadničara u HAPIH-u

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Šimom Mršićem te ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem u ponedjeljak, 18. listopada 2021. godine, u nazočnosti ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) Darje Sokolić i predsjednika Hrvatske udruge rasadničara (HUR) Mate Volarevića sudjelovala na skupštini ove Udruge održanoj u sjedištu HAPIH-a.

Tom je prigodom HAPIH, kao nadležno tijelo za stručni nadzor i certifikaciju sadnog materijala, izvijestio o prijavljenim i proizvedenim količinama voćnih sadnica i loznih cijepova.  

Ove je godine prijavljeno nešto više od 4,7 milijuna voćnih sadnica, te 1,9 milijuna loznih cijepova . Od voćnih sadnica su vodeće lijeska (oko 1,9 mil. kom) i jabuka (oko 1 mil) , a loznih cijepova graševina (oko 340.000 kom). Ažurirana je i sortna lista vinove loze koja sada broji 145 sorata od kojih su 103 autohtone, te 17 podloga, dok je u kolekcijskoj selekciji trenutno 15 klonova graševine (4), kraljevine (3), moslavca (5) i škrleta (3).

Na Skupštini je podnesen izvještaj o radu Udruge, te bilo više riječi i o novim propisima u području biljnog zdravstva. Isto tako, Poljoprivredni institut Osijek iZavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku, korisnici Programa podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta u RH 2016. – 2019, izvijestili su o aktivnostima u sklopu Programa koje su obuhvaćale selekciju biljnog materijala, uspostavu predosnovnih matičnih biljaka, te uspostavu i održavanje osnovnih matičnih biljaka.

Daljnja poboljšanja u sektoru rasadničarstva očekuju se od 1. siječnja 2022. godine, kada stupa na snagu novi Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, a koji donosi bolju definiciju odgovornosti dobavljača za kvalitetu sjemena i sadnog materijala koji se stavlja na tržište i odvaja postupak priznavanja sjemena i sadnog materijala te je omogućeno donošenje određenih nacionalnih sortnih lista koje će omogućiti brzo uvođenje starih, autohtonih, lokalnih i ugroženih sorti iz banke biljnih gena u sustave proizvodnje i stavljanja na tržište. Na temelju ovog Zakona poljoprivredni reprodukcijski materijal koji se uvozi mora biti identičan kvalitetom materijalu koji se proizvodi na teritoriju Republike Hrvatske (EU), a izradom opisne sortne liste na osnovu provedenih poljskih pokusa poljoprivrednicima će se olakšati odabir materijala koji će u klimatskim uvjetima RH dati najbolje rezultate.

Nakon skupštine, ministrica Vučković je obišla matičnjakPoljoprivrednog instituta Osijek u kojemu je, kroz spomenuti Program podizanja kvalitete matičnih nasada financiran sa 1,92 milijuna kuna, na 3,5 ha suvremenog nasada u certificiranoj kategoriji posađeno 3.500 matičnih stabala jabuke, kruške, breskve, nektarine, marelice, šljive, dunje, trešnje, bajama i dr. voćnih kultura.

Svoj je radni posjet ministrica Vučković završila sudjelovanjem na kolegiju HAPIH-a što je prema riječima ravnateljice Darje Sokolić još jedna potvrda kontinuirane podrške resornog ministarstva zajedničkom radu HAPIH-a na unaprjeđenju hrvatske poljoprivrede sukladno dodijeljenim ovlastima.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content