Međunarodni dan biljnoga zdravstva

Godina 2020. bila je proglašena Međunarodnom godinom biljnog zdravstva. Kao dio toga naslijeđa, Ujedinjeni narodi (UN) proglasili su 12. svibnja Međunarodnim danom biljnog zdravstva. Stoga na ovaj dan Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) poziva na povećanje globalne svjesnosti o potrebi zaštite bilja, jer zdrave biljke mogu pomoći u zaustavljanju gladi, smanjenju siromaštva, zaštiti biološke raznolikosti i okoliša te potaknuti gospodarski razvoj.

Biljke su danas ugrožene od mnogih prijetnji koje su posljedica globalizacije i ekonomskog razvoja. Među njima, štetni organizmi predstavljaju jednu od najvećih.

U Hrvatskoj se svake godine nalaze nove, strane vrste kukaca, uzročnika biljnih bolesti ili štetnih biljaka. Neke od njih su karantenske, neke nisu i prolaze nezapaženo dok ne počnu činiti štete. Te strane vrste uzrokuju velike štete u domaćoj poljoprivredi, šumarstvu i okolišu. Primjerice, Hrvatska se danas bori s azijskom strizibubom, palminom pipom, zlatnom žuticom vinove loze, trnovitim štitastim moljcem, pajasenom, octenom mušicom ploda i mnogim drugim štetnim organizmima koji su u našu zemlju uspjeli ući i u njoj se više ili manje proširiti. U njihovom otkivanju, sprječavanju širenja i suzbijanju svi bi trebali dati svoj doprinos. Tako, čuvamo zdravlje bilja.

Oni koji žele saznati više o Međunarodnom danu biljnog zdravstva, mogu pogledati poveznice na internetske stranice FAO-a ili Europske i mediteranske organizacije za zaštitu bilja (EPPO-a).

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content