Općina Dugopolje bila je domaćin ovogodišnjeg 15. Međunarodnog pčelarskog sajma Dalmatina koji je održan 8. i 9. studenog 2025. Organizatori, Savez pčelarskih udruga Splitsko-dalmatinske županije, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Turističkom zajednicom Splitsko-dalmatinske županije, Turističkom zajednicom Općine Dugopolje i Centrom za posjetitelje ‘Skrivena Dalmacija’, pripremili su tijekom ova dva sajamska dana raznolik program za brojne posjetitelje.
Kao i svih prethodnih godina, u bogatom programskom sadržaju svatko je mogao pronaći nešto za sebe – od onog izložbenog, gdje je četrdesetak izlagača iz cijele Hrvatske i šire predstavilo svoje proizvode, pa sve do edukativnih stručnih radionica i predavanja renomiranih stručnjaka iz područja pčelarstva.
O pojedinostima i potporama koje resorno Ministarstvo kroz razne projekte s nacionalne razine i preko EU fondova podupire razvoj pčelarstva govorio je ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Mato Čačić. Okupljene izlagače i posjetitelje sajma pozdravili su načelnik Općine Dugopolje Perica Bosančić i predsjednik Pčelarskog saveza SDŽ Mirko Ljubičić, a sajam je uz prigodni govor i službeno otvorio župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban.
Program je započeo tradicionalnim mednim doručkom za učenike razredne nastave Osnovne škole Dugopolje, koji su organizirali Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Pčelarski savez SDŽ-a. Promovirajući važnost pčelarstva ne samo kao grane poljoprivrede nego i proizvodnje meda – nezaobilazne namirnice u kvalitetnoj prehrani, svim školarcima tom su prigodom organizatori podijelili i promotivne poklone, među kojima su i staklenke s medom i ostalim proizvodima hrvatskih medara te šalica sa znakom Hrana hrvatskih farmi i polja. Sustav označavanja Hrana s hrvatskih farmi i polja potvrda je sljedivosti proizvodnje i pouzdan putokaz do domaćeg proizvoda. Stoga je iznimno važno educirati buduće potrošače već od malih nogu kako treba promišljati o onome što jedemo i u svojim odlukama o odabiru dati prednost domaćim, hrvatskim proizvodima.
Izvor foto: vizitdugopolje.com