Maslinina muha

Maslinina muha – Bactrocera oleae je najznačajniji i najrašireniji štetnik plodova masline. Štete se očituju u vidu uboda u obliku zareza na plodovima masline. Unutar ploda je vidljiv hodnik kojeg svojim razvojem čini ličinka, čime oštećuje unutrašnjost cijelog ploda. Izravne štete su prijevremeno otpadanje plodova, a neizravne  smanjena količina i kvaliteta maslinovog ulja. Razvoj maslinine muhe ovisi o temperaturi, vlazi i prisutnosti maslininih plodova koji su pogodni za razvoj.

Prema izvješću Državnog hidrometeorološkog zavoda, vremenske prilike tijekom lipnja i srpnja na području većine lokaliteta maslinarskog uzgojnog područja pokazale su povoljne uvjete za razvoj maslinine muhe. Iako su toplinske prilike tijekom lipnja i srpnja opisane kategorijama ekstremno tople, tople i vrlo tople, oborinske prilike su opisane kategorijama normalno i kišno do vrlo kišno, što je pogodovalo razvoju svih stadija razvoja maslinine muhe u plodovima. Takve vremenske prilike su uvjetovale intenzivniji let maslinine muhe, kao i povoljne uvjete za razvoj plodova. Sve to je rezultiralo visokim postocima zaraze plodova masline na većini lokaliteta maslinarskog uzgojnog područja.

Početkom lipnja HCPHS – Zavod za zaštitu bilja je proveo praćenje pojave i intenziteta leta maslinine muhe postavljanjem lovki na lokalitetima Biograd na Moru, Šibenik, Split i Baćina. Postavljene su žute ljepljive lovke tipa Rebell sa feromonskim atraktantom na osnovi spiroketala i hranidbenim atraktantom amonijevim acetatom. Vrijednosti ukupnog ulova kretale su se od 6 – 30 ulovljenih muha po lovci tjedno što znači da je let prve i druge generacije maslinine muhe bio konstantne vrijednosti. Tome su pogodovali povoljni klimatski faktori kao i veličina plodova osobito u područjima u kojima je smanjen urod uslijed nepovoljnih klimatskih uvjeta koji su vladali tijekom zime. Ukoliko se zadrži duže vremensko razdoblje klimatskih uvjeta ekstremno visokih temperatura iznad 30°C i razdoblja niske relativne vlažnosti zraka, moguće je očekivati smanjeni let ili izostanak leta maslinine muhe.

U Zavodu za zaštitu bilja krajem srpnja i početkom kolovoza proveden je pregled  plodova masline radi ocjene intenziteta zaraze plodova maslininom muhom. Pregledano je ukupno  60 uzoraka sa odabranih lokaliteta iz četiri županije (Zadarske, Šibensko – kninske, Splitsko – dalmatinske i Dubrovačko – neretvanske).

Pregledom plodova utvrđen je visoki postotak zaraze svim stadijima maslinine muhe, što znači da su postojali povoljni uvjeti  za razvoj muhe. Najveći postotak zaraze maslininom muhom je utvrđen pregledom uzoraka plodova sa  lokaliteta Zaostrog (100 %), Raba (94 %) i Krvavica  i Zaton (82 %). U Zadarskoj županiji najveći postotak zaraze je utvrđen pregledom uzorka sa lokaliteta Tkon na otoku.Pašmanu (30 %), a najmanja bez zaraze na lokaliteti Islam Latinski (0 %). U Šibensko – kninskoj županiji najveću zarazu je imao uzorak s lokaliteta Podorljak (62 %), a najmanji Pirovac (24 %). U Splitsko – dalmatinskoj županiji najveću zarazu je imao uzorak iz Zaostroga (100 %), a najmanju Supetar, otok Brač i Milna, otok Vis (6 %). Dubrovačko – neretvanska županija od pregledanih uzoraka plodova  ima najveći postotak zaraze u Rabi (94 %), a najmanji na otoku Korčuli, lokaliteti Žrnovo i Čara (2 %). Pregledom plodova na određenim lokalitetima utvrđeni su postoci zaraze  gljivičnom bolesti “patulom” do 18 % (lokaliteti Podaca i Raba).

Ukoliko daljnjim praćenjem dinamike populacije na kontrolnim lovkama dođe do povećanog ulova uz povoljne abiotske faktore za razvoj maslinine muhe potrebno je provesti zaštitu metodom zatrovanih mamaca (Eco–Trap, Success Bait), ili primjenom registriranih sredstava (insekticida) za zaštitu protiv maslinine muhe. Pri korištenju sredstava za zaštitu bilja obavezno je držati se uputa za uporabu.

Priredile:
Ivana Jakovljević, dipl. ing.
Lidia Bradarić, dipl. ing.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content