Laboratorij za stočnu hranu u Križevcima počeo je s uzorkovanjem za predstojeće IV. natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže

Središnji laboratorij za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane u Križevcima, kao i u prethodne tri godine, ponovno uzorkuje kukuruznu silažu s ciljem odabira one najkvalitetnije. Ovo je do sada IV. natjecanje u ocjeni kvalitete silaže i trenutno je uključeno 11 županija diljem Republike Hrvatske. Gospodarstva koja sudjeluju u natjecanju odabrana su po principu najboljih mliječnih stada obuhvaćenih kontrolom mliječnosti po pojedinoj županiji koje ujedno i financiraju analitička ispitivanja za gospodarstva s njihovog područja.

Parametri na temelju kojih se rangiraju pripremljene silaže obuhvaćaju:

  • ocjenu senzorskih svojstva (boja, miris, struktura, količina i lomljivost zrna, kontaminacija),
  • određivanje veličina čestica po metodi PSPS, 2013., https://extension.psu.edu/penn-state-particle-separator
  • kontrolu kvalitete hranidbene vrijednosti na FT-NIR uređaju: suha tvar, sirovi pepeo, s. protein, s. vlakna, pH, octena, mliječna i maslačna kiselina, NH3 frakcija, probavljivost organske tvari, nitrati, topivi sirovi protein, ukupni dušik, s. mast, šećer, škrob, nerazgrađen škrob, NDV, probavljivost NDV-a, NDV bez dušika, ADV+ADL, kloridi, sustav ocjene kvalitete (njemački/NorFor/danski), N-indeks, S-indeks, indeks konzerviranja, osjetljivost na pregrijavanje, stabilnost nerazgrađenog škroba, karakteristike buraga i još mnogo više.

Ovim putem pozivamo i sve ostale zainteresirane proizvođače koji se žele uključiti u natjecanje da se jave u Laboratorij na telefon 048 279 063 ili na e-mail adresu lksh@hapih.hr, kako bismo Vas uputili u uvjete sudjelovanja. Rok za prijavu je 20. 03. 2021. godine.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content