Konjogojci raspravljali o aktualnim izazovima, podizanju konkurentnosti i perspektivama sektora

Populacija kopitara ima stalni trend povećanja sve od utemeljenja Središnjeg registra kopitara. Na kraju 2021. godine u ovom je registru bilo evidentirano nešto više od 34.200 kopitara, što je 12,5 posto više u odnosu na godinu prije. Najveći je broj konja (oko 85 %), a među njima su najzastupljeniji hladnokrvnjaci, no vrijedno je zabilježiti i rast udjela toplokrvnih konja u proteklih desetak godina.

Čulo se to na 8. savjetovanju uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj koje je 13. svibnja 2022. u Lipiku pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede te supokroviteljstvom Požeško-slavonske županije i Grada Lipika organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s Udrugom uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak. 

Pozdravljajući okupljene uzvanike, uzgajivače, znanstvenike i stručnjake, predstavnike konjogojskog sektora i ljubitelje konja, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a, je istaknuo kako je djelatnost HAPIH-a u sektoru konjogojstva u prvom redu povezana uz provedbu sustava označavanja i evidencije kopitara, koji se provode u sinergiji s uzgojnim i stručnim udruženjima u ovom sektoru. No, pored provedbe svih propisanih državnih programa i mjera u skladu s odrednicama Ministarstva poljoprivrede, jedno od poslanja HAPIH-a je informiranje i edukacija uzgajivača.

„Organizacija i ovog savjetovanja upravo je najbolji dokaz našeg kontinuiranog rada u promicanju novih saznanja iz područja zakonske legislative, agrarne politike, ruralnog razvoja, selekcije i hranidbe, rekao je izv. prof. Karalić. 

Josip Plavec predsjednik Udruge uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak, suorganizator ovogodišnjeg savjetovanja, i Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, konjogojstvu treba dati zasluženo mjesto te pozvali okupljene uzgajivače da se aktivno uključe u rad savjetovanja, da budu i kritični i objektivni sve u cilju razvoja proizvodnje jer konjogojstvo je jedna od industrija koja ima budućnost.

„Veliki broj sudionika ovogodišnjeg skupa nam dovoljno govori da su i ove godine teme dobro pogođene i da je vrijeme dobro pogođeno, i da ćemo imati dobre rasprave“, rekao je doc.dr.sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u svojstvu izaslanika ministrice poljoprivrede Marije Vučković, čestitajući HAPIH-u na ustrajnosti na organiziranju savjetovanja, uvijek u suradnji s pratećim organizacijama, već osmu godinu. Istaknuo je kako Ministarstvo svojim pokroviteljstvom podupire savjetovanje kao mjesto transfera znanja i informacija što je danas ključ uspjeha neke proizvodnje. 

„Stočarstvo je Ministarstvu poljoprivrede u posebnom fokusu s obzirom da držimo kako ova grana nosi najviše dodane vrijednosti i s obzirom da je ono grana koja je u zadnje dvije godine ekstremno izložena negativnim čimbenicima. Od svih problema u komunikaciji i distribuciji roba  što je nosila COVID pandemija, preko ekstremnog porasta cijena žitarica do invazije na Ukrajinu, što je sve skupa rezultiralo poremećajima na tržištu i enormnog porasta cijene energenata čime se zapravo problemi multipliciraju s primarne proizvodnje i na dio prehrambene industrije“, istaknuo je Barać navodeći kako je upravo iz tih razloga u posljednje dvije godine doneseno niz mjera interventnog karaktera, nastojeći održati stočarsku proizvodnju u ovim teškim uvjetima.

„U ovom trenutku brojke govore da smo u dobroj mjeri u tome i uspjeli. Nadajući se povoljnijem raspletu okolnosti i pouzdajući se u programe koje imamo, očekujemo ne samo održavanje već i unaprjeđenje pojedinih stočarskih proizvodnji“, zaključio je doc. dr. sc. Barać. 

Ove su godine okupljeni uzgajivači kroz predavanja uvaženih profesora Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, te stručnjaka 

Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a čuli nešto više o aktualnom stanju i mjerama u sektoru konjogojstva, provedbi stručnih aktivnosti te genetskim i uzgojnim potencijalima odnosno izazovima u budućnosti konjogojstva u Hrvatskoj, značaju mahunarki u travnjacima za konje, utjecaju hranidbe na zdravlje i bolesti konja, najznačajnijim virusnim bolestima konja, te dobrobit u uzgoju kopitara.    

U okviru savjetovanja je održana i panel rasprava „Uzgoj kopitara u RH – Kako podići konkurentnost sektora?“, koju je moderirala Vesna Tomše-Đuranec, dr. vet. med. ,  rukovoditeljica Odjela za kopitare u Centru za stočarstvo HAPIH-a. Panelisti su bili: Branko Kovačić, dipl.oec. (Udruga uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak i Hrvatska udruga uzgajivača Gidran pasmine konja), Miško Šklempe (Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka), izv.prof.dr.sc. Ante Ivanković (Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac), Željko Gagro (Hrvatska udruga uzgajivača športskih konja), Iva Vujec (Savez uzgajivača trakenerskih konja Hrvatske), Damir Jakšić, dipl.ing.agr. (Državna ergela Đakovo i Lipik), dr. sc. Mato Čačić (Ministarstvo poljoprivrede), Krešimir Trninić i Irena Žitković (Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju) te Franjo Poljak, dipl.ing.agr. (HAPIH).

Nastavljajući tradiciju žustrih ali konstruktivnih razmjena mišljenja, ovoga se puta ponajviše raspravljalo o razlikama u poticajima odnosno izostanku poticanja nekih pasmina, o potrebi  uvrštavanja konja u mjeru 14 Dobrobit životinja, umjetnom osjemenjivanju, očuvanju hrvatskih linija i rodova kao nacionalnog blaga, dobroj tržišnoj perspektivi hladnokrvnog uzgoja, dodanoj vrijednosti toplokrvnog uzgoja kroz konjički sport, nužnosti formiranja udruga nekih pasmina, te potrebu školovanja kadrova za sva zanimanja u konjogojstvu – od potkivača i sedlara do veterinara specijalista za konje i sudaca. 

Svi su se panelisti složili u jednom – kako u dizanju konkurentnosti sektora ključnu ulogu ima transfer znanja i kontinuirana edukacija, jer kako je rečeno u raspravi, gdje postoji znanje ima i motivacije da se ustroji učinkovitija i profitabilnija proizvodnja. 

U tom kontekstu i ovogodišnje će savjetovanje konjogojaca stjecanjem novih saznanja kroz predavanja iz najbitnijih područja konjogojske proizvodnje, konkretnim savjetima, razmjenom iskustva i konstruktivnih prijedloga, zasigurno pridonijeti unaprjeđenju sektora. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content