Suradnja i partnerstvo za održiviju Europu ključni su pokretači konferencije ONE 2022 – Health, Environment, Society, koja se održala od 21. do 24. lipnja 2022 u Bruxellesu ali i online.
Konferencija je organizirana povodom obilježavanja 20 godina rada Europske agencije za sigurnost hrane i po prvi puta u suradnji sa sestrinskim europskim agencijama: Europskim centrom za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Europskom agencijom za kemikalije (ECHA), Europskom agencijom za okoliš (EEA), Europskom agencijom za lijekove (EMA) i Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije (JRC).
Konferencija je obuhvaćala 17 sekcija podijeljenih u četiri tematska područja (ONE Life, ONE Planet, ONE Society and MANY Ways) stavljajući sigurnost hrane u širi kontekst održivih prehrambenih sustava i naglašavajući važnost pristupa “Jedno zdravlje – jedno okruženje” te istražujući mogućnost razvoja znanosti o procjeni rizika.Od prehrane do umjetne inteligencije, od ekosustava do inovacija u hrani – sudionici su istraživali složene odnose između prehrane, ljudskog i planetarnog zdravlja te raspravljali o rješenjima današnjih višestrukih izazova povezanih s hranom.
Sekcije su nadopunjene popratnim radionicama koji su pružile mogućnost umrežavanja svih sudionika bez obzira na način sudjelovanja.
![](https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2022/06/EFSA-ONE-2022-1.webp)
Na hibridnoj konferenciji sudjelovalo više od 2.500 sudionika, uključujući ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i članicu Upravnog vijeća EFSA-e dr. sc. Darju Sokolić, te predstavnicu kontakt točke EFSA-e za Hrvatsku dr. sc. Jasenku Petrić, koje su prisustvovale događaju.
U cilju unaprjeđenja suradnje i novih partnerstava ravnateljica Sokolić održala je niz tematskih sastanaka tijekom kojih su dogovorene daljnje aktivnosti HAPIH-a i EFSA-e te drugih srodnih institucija kroz nove modele partnerstva i suradnje.
![](https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2022/06/EFSA-ONE-2022-2.webp)
Konferencija je završila plenarnim predavanjima dajući strateški smjer za napredak u području sigurnosti hrane.
“Otvoreni um, otvoreni podaci i otvorena suradnja. Znamo kamo želimo ići i zašto – održivost hrane, zdravlja i okoliša. Sada je vrijeme za akciju – izaberimo pravi put i brzinu kojom ćemo putovati. Kreatori politike, znanstvenici i društvo, zajedno” istaknuo je dr. Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e tijekom završnog govora.
Više informacija o sadržaju i zaključcima konferencije možete pronaći na poveznici.
![](https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2022/06/EFSA-ONE-2022-9.webp)
![](https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2022/06/EFSA-ONE-2022-8.webp)
![](https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2022/06/EFSA-ONE-2022-7.webp)
![](https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2022/06/EFSA-ONE-2022-6.webp)
![](https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2022/06/EFSA-ONE-2022-5.webp)
![](https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2022/06/EFSA-ONE-2022-4.webp)
![](https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2022/06/EFSA-ONE-2022-3.webp)
![](https://www.hapih.hr/wp-content/uploads/2022/06/EFSA-ONE-2022-10.webp)