Konferencijom ONE2022 EFSA obilježila 20 godina rada

Suradnja i partnerstvo za održiviju Europu ključni su pokretači konferencije ONE 2022 – Health, Environment, Society, koja se održala od 21. do 24. lipnja 2022 u Bruxellesu ali i online. 

Konferencija je organizirana povodom obilježavanja 20 godina rada Europske agencije za sigurnost hrane i po prvi puta u suradnji sa sestrinskim europskim agencijama: Europskim centrom za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC), Europskom agencijom za kemikalije (ECHA), Europskom agencijom za okoliš (EEA), Europskom agencijom za lijekove (EMA) i Zajedničkim istraživačkim centrom Europske komisije (JRC).

Konferencija je obuhvaćala 17 sekcija podijeljenih u četiri tematska područja (ONE Life, ONE Planet, ONE Society and MANY Ways) stavljajući sigurnost hrane u širi kontekst održivih prehrambenih sustava i naglašavajući važnost pristupa “Jedno zdravlje – jedno okruženje” te istražujući mogućnost razvoja znanosti o procjeni rizika.Od prehrane do umjetne inteligencije, od ekosustava do inovacija u hrani – sudionici su istraživali složene odnose između prehrane, ljudskog i planetarnog zdravlja te raspravljali o rješenjima današnjih višestrukih izazova povezanih s hranom. 

Sekcije su nadopunjene popratnim radionicama koji su pružile mogućnost umrežavanja svih sudionika bez obzira na način sudjelovanja.

Na hibridnoj konferenciji sudjelovalo više od 2.500 sudionika, uključujući ravnateljicu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i članicu Upravnog vijeća EFSA-e dr. sc. Darju Sokolić, te predstavnicu kontakt točke EFSA-e za Hrvatsku dr. sc. Jasenku Petrić, koje su prisustvovale događaju.

U cilju unaprjeđenja suradnje i novih partnerstava ravnateljica Sokolić održala je niz tematskih sastanaka tijekom kojih su dogovorene daljnje aktivnosti HAPIH-a i EFSA-e te drugih srodnih  institucija kroz nove modele partnerstva i suradnje.

Konferencija je završila plenarnim predavanjima dajući strateški smjer za napredak u području sigurnosti hrane. 

“Otvoreni um, otvoreni podaci i otvorena suradnja. Znamo kamo želimo ići i zašto – održivost hrane, zdravlja i okoliša. Sada je vrijeme za akciju – izaberimo pravi put i brzinu kojom ćemo putovati. Kreatori politike, znanstvenici i društvo, zajedno” istaknuo je dr. Bernhard Url, izvršni direktor EFSA-e tijekom završnog govora.

Više informacija o sadržaju i zaključcima konferencije možete pronaći na poveznici.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content