Kretanje cijena i brendiranje vina bile su glavne teme ovogodišnje Konferencije Graševina Osijek koju su 8. listopada 2025. na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek, uz podršku Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, organizirali Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Turistička zajednica OBŽ-a i Udruga Graševina Croatica.
Konferencija GO organizira se u Osijeku već četvrtu godinu zaredom, a nakon dva panela sudionici su imali prigodu nastaviti razmjenu mišljenja, stavova, iskustava i ideja uz tradicionalno promenadno kušanje vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja.
Okupljenim vinarima i vinogradarima, vinskim stručnjacima, predstavnicima vinske industrije te ljubiteljima vina ovom se prigodom u ime organizatora kratko se uvodno obratila Sara Mikrut Vunjak, pomoćnica ravnatelja HAPIH-a, istaknuvši kako je ovoj konferenciji cilj pozicioniranje i razvoj graševine kao najvažnije hrvatske vinske sorte, obzirom da ona čini oko 40 % ukupnih količina vina na tržištu RH.
Prije četiri godine, kada smo održali prvu konferenciju, naš ugledni vinski stručnjak Saša Špiranec rekao je da bi graševina trebala biti lokomotiva koja će vući sve hrvatske sorte i sve hrvatske vinske regije. Nadam se da smo u ove četiri godine svi mi koji smo s entuzijazmom uključeni u ovu priču uspjeli, ako ne biti gorivo toj lokomotivi, barem pomoći da ona ne izađe iz tračnica. Ako govorimo terminologijom današnjih panela, trudili smo se i trudit ćemo se biti kap koja ulijeva povjerenje, a nipošto ona kap koja će preliti čašu, istaknula je Mikrut Vunjak.
Nazočne je pozdravio i izaslanik županice OBŽ-a Ilija Pranjić, naglasivši kako će županija uvijek podržavati ovaj vid poljoprivredne proizvodnje, te Tomislav Vinković, dekan FAZOS-a, u svojstvu domaćina.

Kap koja prelijeva čašu
Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam, Tomislav Panenić, direktor udruženja Graševina Croatica, masterchef ŠKMER Kuharske Akademije Željko Neven Bremec te Vjekoslav Stojišić, voditelj prodaje u Enozoik Wineshop-u, na panelu „Kap koja prelijeva čašu“ razgovarali su o aktualnim gospodarskim temama, cijenama vina te izazovima koji prate hrvatski vinski sektor.
„Turisti često ne znaju stvarne cijene, ali su čuli da je kod nas skupo. Moramo spriječiti prekomjerne profite koji štete cijelom lancu ponude,“ istaknuo je Tomislav Panenić.
Potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević upozorio je na pad proizvodnje vina i rast uvoza: „Uvozimo gotovo šest puta više vina nego što izvozimo. Pokrivenost uvoza izvozom pala je ispod 31 posto, što jasno pokazuje pad domaće proizvodnje.“

Kap koja ulijeva povjerenje
Na Panelu „Kap koja ulijeva povjerenje“ sudjelovali su Mislav Matišić, zamjenik direktorice Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Goran Rihelj osnivač i glavni urednik hrvatskog stručnog poslovnog turističkog news portala HrTurizam.hr, Zoltan Gyorffi, suosnivač GROW du Monde iz Mađarske te Irena Lučić (DiWine- platforma za promociju vina i vinske kulture). Na panelu se raspravljalo o važnosti marketinških oznaka, privlačenju turista i ulozi graševine kao zaštitnog znaka regije.
„Vinski turizam u Slavoniji doživljava procvat. Kao Europska regija vina, sve više manifestacija posvećenih vinu pokazuje da imamo razloga za optimizam,“ izjavio je Mislav Matišić.
Konferenciju je zaokružilo promenadno kušanje vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, koje je još jednom potvrdilo bogatstvo i kvalitetu vinske ponude regije.

GRAŠEVINA TASTEAT – Promenadno kušanje najbolje ocijenjenih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja
U organizaciji Graševine Croatica održano je večernje događanje Graševina Tasteat – promenadno kušanje najboljih vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Događaj u Hotelu Lug okupio je brojne vinare, sommelierie, gastronome i ljubitelje vina koji su uživali u nagrađenim etiketama i vrhunskoj eno-gastro ponudi regije.
Predstavljena su vina koja su u 2025. godini osvojila zlatne medalje i 90+ bodova na domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima, potvrđujući visoku kvalitetu i reputaciju vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Posebno zanimanje izazvala je kulinarsko-vinska radionica pod vodstvom vrhunskih stručnjaka – chefova Steve Karapandže i Željka Nevena Bremeca, sommeliera Darka Lugarića te baranjskih majstora delicija. Kroz radionicu su predstavljene moderne tehnike pripreme jela i savršeno sljubljivanje s vinima regije, uz opuštenu atmosferu i glazbene ritmove DJ-a AndyBoy-a.
Uz bogat enogastronomski program, posjetitelji su imali priliku dobiti i stručne savjete HAPIH-ovih stručnjaka o sigurnom rukovanju hranom, u sklopu kampanje Safe2Eat koju provodi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).
Događaj Graševina Tasteat još je jednom potvrdio kako Slavonija i hrvatsko Podunavlje imaju ne samo bogatu vinsku tradiciju, već i snažan potencijal u povezivanju enologije, gastronomije i turizma u jedinstveno iskustvo uživanja.

Izvor fotografije: STUDIO NARRATIVE









Izvor fotografije: STUDIO NARRATIVE