Još dva hrvatska proizvoda zaštićenog naziva u Europskoj uniji

Meso istarskog goveda – boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina dobilo je europsku zaštićenu oznaku izvornosti, a Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla čime je Hrvatska pozicionirana na visokom sedmom mjestu među državama članicama s čak 37 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda upisanih u EU registar zaštićenih oznaka.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, postupak zaštite naziva Meso istarskog goveda -boškarina / Meso istrskega goveda – boškarina započeo je u kolovozu 2019. godine, a radi se o zajedničkoj zaštiti naziva proizvoda hrvatskih i slovenskih proizvođača odnosno Saveza uzgajivača istarskog goveda i Kmetijske zadruge Agraria Koper, koji su nadležnim Ministarstvima podnijeli zajednički zahtjev za zaštitu oznake izvornosti. 

Zaštićeno je svježe meso dobiveno od ove izvorne pasmine goveda, podvrgnuto kontroliranom postupku zrenja od najmanje 15 dana. Proizvodi se na području istarskog poluotoka, kvarnerskog otočja, na Krasu, Ćićariji i na Podgrajskom podolju s južnim padinama Brkina. Boškarin je služilo za rad, pa je s vremenom razvilo snažnu genetsku konstituciju, prilagodivši se klimi i vegetaciji uzgojnog područja te skromnom načinu hranidbe. Upravo načina uzgoja i hranidbe, otkriva i sam naziv goveda koji u korijenu ima riječ „boška“ koja označava šumu ili visoku makiju.

Zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla za naziv Samoborska češnjovka / Samoborska češnofka podnijela je Ministarstvu poljoprivrede u svibnju 2020. godine Udruga „Samoborska češnofka“. Radi se o dimljenoj kobasica za kuhanje proizvedenoj od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Njena posebnosti je špajlanje, odnosno ručno povezivanje kobasica u par, drvenim malim štapićem za što je potrebno puno umješnosti majstora. Kobasica se proizvodi na području grada Samobora i okolnih naselja u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, na istočnim obroncima Samoborskog gorja. 

 Izvor fotografije: Ministarstvo poljoprivrede

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content