Istraživanja o prehrambenim navikama – polazišna točka u rješavanju problema pretilosti

Ovaj projekt, nastao u suradnji Dječje bolnice Srebrnjak, Podravke d.d. i Belupo d.d., predstavljen je na mini konferenciji „Hranom do zdravlja“, održanoj u Zagrebu 6. listopada ove godine. Koncept projekta temeljit će se na suvremenim medicinskim i nutricionističkim principima koji uključuju promjene u načinu života, uravnoteženu nisko energetsku prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost uz personaliziranu stručnu podršku. Ovaj projekt nastoji prvenstveni utvrditi što je uzrok loših prehrambenih navika te pronaći personalizirano rješenje prilagođeno svakome pojedincu. Uz pretilost i astma je među dva najrasprostranjenija i najizazovnija javnozdravstvena stanja djece u svijetu koja se međusobno isprepliću. Poboljšanje prehrambenih navika u sklopu projekta trebalo bi dovesti i do bolje kontrole astme i tjelesne mase sudionika. Projekt je financiran iz fondova EU.

Na samom početku konferencije izv. prof. dr. sc. Mirjana Turkalj iz Dječje bolnice Srebrnjak predstavila je projekt i uvela u panel diskusiju tijekom koje se raspravljalo o globalnom svjetskom problemu i posljedicama prekomjerne tjelesne mase i pretilosti. Na panelu su sudjelovali prof. dr. sc. Željko Krznarić, dr. med. prim. u Kliničkoj bolnici Zagreb i predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvoje Kolarić mr. pharm., predsjednik uprave Belupo, voditeljica projekta izv. prof. dr. sc. Mirjana Turkalj, dr. med. iz Dječje bolnice Srebrnjak te ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) dr. sc. Darja Sokolić. Panelom je moderirala novinarka Leona Šiljeg.

Na panelu je istaknuta važnost suradnje i multidisciplinarnog pristupa. Dr. sc. Turkalj govorila je o važnosti translacijske medicine. Nova otkrića i napredak u medicini trebali bi se moći što prije primijeniti u praksi. Željko Krznarić istaknuo je važnost provođenja kontinuiranih napora u edukaciji, kako opće populacije tako i stručnjaka zaduženih za brigu o pretilosti. Doktorica Turkalj i ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić skrenuli su pažnju na važnost promjene prehrambenih navika u institucijama poput vrtića i škola jer se tako neizravno djeluje i na roditelje. Osim same edukacije, važna je i primjena. Ravnateljica Sokolić je istaknula da je Hrvatska na vodećem mjestu u Europi kada je u pitanju pretilost i prekomjerne tjelesne masa. U rješavanju problema važno je istraživanje prehrambenih navika jer bi nam ono moglo otkriti koje se kategorije namirnica koje se povezuju s pretilošću najviše konzumiraju u Hrvatskoj. HAPIH-ovo istraživanje prehrambenih navika djece u Hrvatskoj trenutno je pri kraju, a uskoro započinje istraživanje prehrambenih navika odrasle populacije.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content