Istarski pršutari produbljuju suradnju sa slavonskim svinjogojcima

HAPIH je organizirao predstavljanje mogućnosti svinjogojske proizvodnje za dobivanje istinske delicije – istarskog pršuta

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) organizirala je sastanak Udruge proizvođača istarskog pršuta s predstavnicima Saveza uzgajivača svinja na području Brodsko-posavske, Osječko–baranjske i Vukovarsko–srijemske županije s ciljem predstavljanja mogućnosti svinjogojske proizvodnje kontinentalne Hrvatske za dobivanje sirovine za cijenjenu istarsku deliciju. U okviru sastanka, organiziran je i obilazak nekoliko OPG-ova naprednih svinjogojskih proizvodnji.

Proizvodnja pršuta u mediteranskoj Hrvatskoj ima stoljetnu tradiciju, a oblikovana je specifičnim klimatskim uvjetima, načinom obrade, pripreme i sušenja. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju dobili smo priliku snažnije prezentirati prehrambene osobitosti naših tradicionalnih proizvoda. Uobičajen pristup kod označavanja proizvoda poput pršuta su oznake izvornosti, a najčešće je to Zaštićena oznaka izvornosti, koju upravo nosi istarski pršut. Jer je istarski pršut proizveden od butova svinja koje su rođene i uzgojene u Hrvatskoj. Može se reći kako su, riskirajući manju proizvodnju, istarski pršutari odlučili promicati uzgoj svinja u Republici Hrvatskoj. Osnovni problem, nepoznanica u jednostavnoj ekonomskoj računici koja se sastoji od težine utovljene svinje i cijene po kilogramu, je otkup cijele svinje, a ne samo buta. Već niz godina se pokušavaju istarski proizvođači pršuta i proizvođači svinja dovinuti rješenju postizanja dobre cijene buta, koja je prihvatljiva za uzgajivače svinja i nije previsoka za proizvođače pršuta, uz otkup preostalog dijela trupa. Vrlo veliki pomak je učinjen kroz preradu preostalog dijela trupa u suhomesnate proizvode, poput istarske kobasice.

„HAPIH je među proizvođačima poznat kao nositelj znaka Meso hrvatskih farmi, a prvu promociju ovog našeg znaka za mesne proizvode imali smo upravo u Istri, te ćemo u danima koji dolaze dodijeliti pravo na korištenje znaka i nekolicini istarskih proizvođača.  HAPIH zajedno sa Savezom uzgajivača svinja vodi evidenciju svih uzgojno valjanih svinja i namjeravamo se aktivno uključiti u stvaranje svojevrsne baze potražnje i ponude mesa za proizvodnju istarskog pršuta“, najavila je okupljenim proizvođačima dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a te pozvala na sljedeći sastanak u Osječko-baranjskoj županiji.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content