HAPIH-u priznat status banke gena domaćih životinja

Ministarstva poljoprivrede je na temelju HAPIH-ovog zahtjeva donijelo rješenje o priznavanju statusa banke gena domaćih životinja, zbog očuvanja genetske varijabilnosti ugroženih i gospodarski važnih pasmina domaćih životinja. U banku gena pohranjivat će se biološki uzorci izvornih pasmina goveda (buša, slavonski srijemski podolac) i svinja (crna slavonska, turopoljska, banijska šara) te komercijalnih pasmina goveda (simentalska, holstein, salers, ostale mesne pasmine) i svinja (landras, veliki jorkšir, pietren, durok). Također će se u banku gena nakon laboratorijske analitike pohranjivati uzorci rezidualne DNK paške ovce. Uzorkovanje i pohrana biološkog i genetskog materijala provodi se uz suglasnost uzgojnih udruženja, kojima je HAPIH „treća strana“.

Svrha prikupljanja bioloških uzoraka je pohranom genetskog materijala u banku gena doprinijeti očuvanju populacija izvornih i drugih navedenih pasmina domaćih životinja i praćenju genetske varijabilnosti unutar njih. Molekularno genetske analize na prikupljenim uzorcima provodit će se sukladno uzgojnim programima i navedenim suglasnostima. Kod većine to uključuje izolaciju DNK, genotipizaciju ili utvrđivanje genetskog identiteta jedinke te potvrđivanje roditeljstva.

Razmjenom podataka o prikupljenim i analiziranim uzorcima HAPIH će se aktivno uključiti u djelovanje Nacionalne mreže banaka gena te tako doprinijeti očuvanju i održivom uzgoju izvornih i ugroženih kao i drugih pasmina domaćih životinja.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content