HAPIH potpisao sporazum o suradnji s bugarskim Centrom za procjenu rizika

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nastavlja intenziviranje suradnje na razini EU-a potpisivanjem sporazuma s bugarskim Centrom za procjenu rizika u prehrambenom lancu (RACFCH), koje je dio tamošnjeg Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva. Sporazum je sklopljen danas, 24. travnja 2023. godine, u sjedištu HAPIH-a u Osijeku. Rezultat je to radnog posjeta predstavnika iz Bugarske, s kojima već postoji uspješna dugogodišnja suradnja, prvenstveno vezana uz aktivnosti krovne Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Ovim sporazumom formalizira se postojeća suradnja i omogućuje njeno intenziviranje, kao i planiranje specifičnih zajedničkih aktivnosti vezanih za procjenu rizika u području sigurnosti hrane, dobrobiti životinja te zaštite bilja i biljnoga zdravstva.

Povodom sklapanja sporazuma o suradnji organiziran je radni posjet bugarske delegacije sjedištu HAPIH-a u Osijeku. Glavni cilj ovog posjeta bio je promicanje aktivnosti HAPIH-a i RACFCH-a, razmjena stručnih i znanstvenih spoznaja te jačanje suradnje između Bugarske i Hrvatske, posebno u području sigurnosti hrane, te potpisivanje sporazuma o suradnji. Hrvatsku su posjetili zamjenik ravnatelja RACFCH-a, Iliyan Kostov, i voditeljica Odjela za edukaciju i projekte, Anna Nikolova.

Umrežavanje s institucijama iz drugih zemalja Europske unije koje dijele jednaku viziju i misiju od ključnog je interesa za daljnji razvoj HAPIH-a te podizanje poljoprivredne proizvodnje i sigurnosti hrane u Hrvatskoj na višu razinu. Nakon što smo prije dva mjeseca obnovili i formalizirali suradnju s njemačkim Saveznim institutom za procjenu rizika, danas smo sklopili formalnu suradnju s kolegama iz Bugarske, a u planu je potpisivanje sporazuma i s drugim institucijama na razini EU-a,“ istaknula je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc. dr. sc. Darja Sokolić.

Centar za procjenu rizika u prehrambenom lancu (RACFCH) sjedište ima u bugarskom glavnom gradu Sofiji. Osnovan je 2016. godine u sklopu Ministarstva poljoprivrede, hrane i šumarstva, i kontakt točka je EFSA-e. Provodi znanstvenu procjenu rizika u prehrambenom lancu vezano uz pitanja koja izravno ili neizravno utječu na sigurnost hrane i hrane za životinje.

 „Centar za procjenu rizika u prehrambenom lancu želi surađivati ​​s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu. Duboko smo zainteresirani za suradnju razmjenom informacija, zajedničkim sudjelovanjem u različitim projektima ili drugim inicijativama u području procjene rizika vezanim uz sigurnost hrane i hranu za životinje, zdravlje ljudi, životinja i biljaka kao i provođenje zajedničkih procjena rizika unutar poljoprivredno-prehrambenog lanca,“ zaključio je Iliyan Kostov.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content