HAPIH ponovno kreće s intenzivnim aktivnostima SIT-a u dolini Neretve!

U opuzensku ispostavu HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja stigla je prva pošiljka biološkog materijala, laboratorijski steriliziranih kukuljica mužjaka sredozemne voćne muhe.

Tako je, uz značajne napore Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Ministarstva poljoprivrede, kao i hvalevrijedan angažman Veleposlanstva RH u Španjolskoj, osiguran nesmetan nastavak provedbe SIT (eng. „Sterile Insect Technique“) metode na području doline Neretve, gospodarski najvažnijem području uzgoja agruma u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska i Španjolska jedine su zemlje na području Europe u kojima se provodi program SIT tehnike, a o kompleksnosti provedbe ove biološke, nepesticidne metode, u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije, svjedoči činjenica da agrumarski razvijenije zemlje nisu implementirale ovaj oblik suzbijanja tog ekonomski značajnog štetnika.

HAPIH je osiguranjem ljudskih i tehničkih kapaciteta, spreman, osim SIT metode, provoditi sve druge aktivnosti i mjere dodijeljene HAPIH-u na temelju Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe na neretvanskom području.

Osim HAPIH-a, provoditelji Akcijskog plana, aktivno uključeni u rješavanje ove problematike su Ministarstvo poljoprivrede koji je donositelj i koordinator, Državni inspektorat RH, jedinice lokalne samouprave, kao i sami proizvođači i posjednici biljaka domaćina.

„Jedino koordiniranim djelovanjem svih dionika te cjelovitom i pravovremenom provedbom mjera i aktivnosti definiranih Akcijskim planom i Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe možemo postići zadane ciljeve održanja divlje populacije sredozemne voćne muhe na razinama koje neće prouzročiti značajne ekonomske štete u voćnjacima, kao i prilikom trženja, prvenstveno izvozno orijentirane proizvodnje i plasmana plodova naše neretvanske mandarine, za Republiku Hrvatsku strateški važne kulture,“ naglašava ravnateljica HAPIH-a, doc. dr. sc. Darja Sokolić.

Ukupno je planirano zaprimanje 448 milijuna kukuljica u razdoblju od kraja travnja do polovice studenog 2024. godine kroz 56 pošiljki od po 8 milijuna steriliziranih kukuljica, u dinamici isporuke od dvije pošiljke odnosno 16 milijuna kukuljica tjedno, s ciljem djelotvorne borbe protiv ovog opasnog štetnika.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content