HAPIH podsjeća: Nakon skidanja usjeva, pravo je vrijeme za analizu tla

Kako biste saznali što je upravo ovršena ili ubrana kultura „iznijela“ iz tla, odnosno koliko je hranjivih mikro i makroelemenata ostalo na raspolaganju za sljedeći usjev u plodoredu, a time i koliko ih treba vratiti u tlo gnojidbom, potrebno je dati uzorak tla na analizu. Analiza tla ne omogućava samo uvid u „zdravlje“ tla, već korekcijom gnojidbe štedi novac te u konačnici povećanjem prinosa povećava prihod. Istovremeno, optimizacijom gnojidbe, čuvamo okoliš i proizvodimo sigurnu i zdravu hranu.

Stoga gnojidbi, kao jednoj od najvažnijih agrotehničkih mjera u proizvodnji  koja osigurava uravnoteženu opskrbu hranjivima i popravlja plodnost tla, treba posvetiti veliku pozornost.

I upravo je sada, nakon žetve ozimina, pravo vrijeme za analizu tla. Na osnovu dobivenih rezultata moći će se dati preporuke gnojidbe mineralnim i organskim gnojivima kojima će se optimizirati raspoloživost neophodnih elemenata biljne ishrane u skladu s kemijskim svojstvima tla, fiziološkim i tehnološkim potrebama usjeva i planiranom proizvodnjom, kao i visokim standardima zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

Kada je analiza tla i zakonska obveza?

Iz Centra za tlo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH)podsjećaju kako je analiza tla i zakonski propisana obaveza i to za sve korisnike (posjednike) čije su površine upisane u ARKOD i jednake su ili veće od 1,00 ha, a uključuje sve oranice, livade, pašnjake, krške pašnjake, vinograde, voćnjake, maslinike, kulture kratke ophodnje te mješovite višegodišnje nasade.

Analiza tla obavezna je i za sve korisnike koji sudjeluju u Intervenciji 31.04. Eko shema: Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama, gdje je osim tla potrebno napraviti i analizu stajnjaka.

Analiza tla obuhvaća: uzimanje uzoraka tla, analizu ili procjenu mehaničkog sastava, agrokemijsku analizu, tumačenje rezultata analiza te preporuku gnojidbe.

Što znači optimizirati gnojidbu? Znači odrediti točnu količinu, vrstu, vrijeme i način aplikacije gnojiva na temelju analize tla, sortne i tehnološke specifičnosti nasada te klimatskih činitelja.

Optimizirana gnojidba smanjuje troškove proizvodnje

Na temelju višegodišnjeg rada na poslovima ispitivanja plodnosti tla i obavljenih više od 100.000 analiza tla stručnjaci HAPIH-ovog Centra za tlo upozoravaju da gnojidba u našim proizvodnim uvjetima nažalost nerijetko nije optimizirana. Rezultati analize pokazuju kako oko 20 % površina ima visoku opskrbljenost fosforom, oko 10 % visoku opskrbljenost kalijem pa je na njima moguća vrlo reducirana gnojidba koja uvelike financijski rasterećuje proizvođača.

S druge strane, podaci pokazuju da su tla sve kiselija i da razina humusa u tlu pada te je potrebno posvetiti više pažnje gnojidbi dušikom i kalcizaciji tla, čemu treba dodati i uvođenje zelene gnojidbe.

Preporuka gnojidbe daje odgovore jesmo li na pravom putu odnosno ukazuje na greške te nudi rješenje kako najučinkovitije poboljšati ishranu kultura i očuvati plodnost tla, a time i povećati produktivnost proizvodnje.

Gdje se može dati uzorak tla na analizu?

Uzorke tla možete dati na analizu u ovlaštene laboratorije, kao i nacionalni referentni laboratoriji za ispitivanje plodnosti tla.

REFERENTNI LABORATORIJ ZA ISPITIVANJE PLODNOSTI TLA:

HRVATSKA AGENCIJA ZA POLJOPRIVREDU I HRANU, Centar za tlo, Vinkovačka cesta 63 c, Osijek (tel: 031/275-180; e-mail ct@hapih.hr)

OVLAŠTENI LABORATORIJI ZA ISPITIVANJE PLODNOSTI TLA:

 1. EUROFINS CROATIAKONTROLA d.o.o. Zagreb, Karlovačka cesta 4L, Zagreb,
 2. LABOSAN d.o.o., Laboratorij Zagreb, Slavonska avenija 26/1, Zagreb; Laboratorij Virovitica, Josipa Jurja Strossmayera 106, Virovitica,
 3. INSPECTO d.o.o. Uprava/Laboratorij, Vukovarska cesta 239, Eko-industrijska zona Nemetin, Osijek, INSPECTO d.o.o. Poslovnica Zagreb, Radnička cesta 1a, Zagreb; INSPECTO d.o.o., Luka Rijeka,  Riva 1, Carinska zona, Rijeka,
 4. SVEUČILIŠTE JOSIPA JURAJA STROSMAJERA U OSIJEKU,  Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Laboratorij Zavoda za agroekologiju, Vladimira Preloga 1, Osijek,
 5. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU, AGRONOMSKI FAKULTET, Analitički laboratorij Zavoda za Opću proizvodnju bilja, Svetošimunska cesta 25, Zagreb ,
 6. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU, AGRONOMSKI FAKULTET, Analitički laboratorij Zavoda za melioracije, Svetošimunska cesta 25, Zagreb,
 7. SVEUČILIŠTE U ZAGREBU, AGRONOMSKI FAKULTET, Analitički laboratorij Zavoda za pedologiju,Svetošimunska cesta 25, Zagreb,
 8. KUTJEVO d.d., Agrokemijski laboratorij,  Kralja Tomislava 1, Kutjevo,
 9. VISOKO GOSPODARSKO UČILIŠTE KRIŽEVCI, Agrokemijski laboratorij, Milislava Demerca 10, Križevci,
 10. REGIONALNI CENTAR ZA BIOTEHNOLOŠKA ISTRAŽIVANJA I RAZVOJ BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE, Ulica Ivana Cankara 76, Slavonski Brod,   
 11. Razvojna agencija AGRO ustanova za razvoj grada Grubišnog Polja, Ulica Ivana Nepomuka Jemeršića 37D, Grubišno Polje.

Izvor naslovne foto: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content