HAPIH-ovi stručnjaci sudjelovali na tradicionalnom Simpoziju agronoma

Stručnjaci i znanstvenici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) dali su svoj obol i na ovogodišnjem, 56. hrvatskom i 16. međunarodnom simpoziju agronoma održanom od 5. do 10. rujna 2021. u Vodicama, kako prezentacijom svojih znanstveno-istraživačkih radova, tako i razmjenom iskustava i saznanja u brojnim diskusijama, među kojima su najviše pozornosti privukla dva okrugla stola aktualne tematike.

Na okruglom stolu “Zemlja podrijetla: Hrvatska” kao jedna od panelista sudjelovala je dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, dok je na okruglom stolu s temom “Uloga agronoma u suvremenoj hrvatskoj poljoprivredi” sudjelovao dr.sc. Goran Jukić, pomoćnik ravnateljice HAPIH-a i voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo.

Okrugli stol “Zemlja podrijetla: Hrvatska”

U raspravi na temu “Zemlja podrijetla: Hrvatska” panelisti su istaknuli problem povećanja proizvodnje ali i važnost brendiranja odnosno snažnijeg marketinga naših autohtonih, tradicionalnih proizvoda te njihovom plasmanu i pozicioniranju na tržištu.

Ravnateljica Sokolić je naglasila važnost sljedivosti koja dokazuje podrijetlo proizvoda, na čemu se temelje i dobrovoljne besplatne oznake Hrana hrvatskih farmi i polja. Ovaj sustavu neobveznog označavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u nadležnosti je Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

„Sve su izraženiji zahtjevi naših potrošača za proizvodima hrvatskog podrijetla. Oznaka Hrana hrvatskih farmi, upravo kao dokaz odnosno garancija sljedivosti, dodatno informira potrošača i time mu olakšava odabir. Ovim sustavom ujedno dajemo i podršku domaćim proizvođačima u cilju povećanja proizvodnje na hrvatskim farmama“, rekla je dr.sc. Darja Sokolić i potvrdila kako je sve više proizvođača, svjesnih dodane vrijednosti koju nosi ovaj znak, zainteresirano za označavanje svojih proizvoda. Tome u prilog ide i proširenje uvjeta za neobavezno označavanje, izglasano na nedavno održanoj sjednici Savjeta za provedbu procedure korištenja znaka Meso hrvatskih farmi.

Ravnateljica Sokolić je nakraju dodala kako je programom Nacionalnog plana oporavaka i otpornosti 2021.-2026. planirana i skora digitalizacija sustava sljedivosti.

Na drugom je panelu zaključeno kako nema ozbiljne poljoprivredne proizvodnje bez agronoma, i u tom kontekstu je Goran Jukić istaknuo kako je HAPIH, sa svojim timom agronoma koji pokrivaju širokih spektar djelatnosti, stručna i znanstvena podrška Ministarstvu poljoprivrede, no izvršavajući sve svoje zakonom propisane obveze praktično je na usluzi i cijelom poljoprivrednom sektoru.

Okrugli stol “Uloga agronoma u suvremenoj hrvatskoj poljoprivredi”

Tijekom petodnevnog je rada ovogodišnjeg skupa kroz plenarna izlaganja i devet sekcija koje obuhvaćaju sve aspekte agronomije predstavljen čak 331 rad. Stručnjaci i znanstvenici HAPIH-a bili su autori i koautori u tridesetak radova prezentiranih kroz sekcije Agroekologija, ekološka poljoprivreda i zaštita okoliša; Agroekonomika i ruralni razvoj; Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo; Ratarstvo; Ribarstvo, lovstvo i pčelarstvo; Stočarstvo; Voćarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo te Poster sekciju.

Simpozij u Vodicama ove je godine uz sva epidemiološka ograničenja održan pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, a u organizaciji Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) uz podršku Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Akademije poljoprivrednih znanosti, te još desetak domaćih i stranih ustanova i asocijacija među kojima i Association for European Life Science Universities (ICA).

Organizatori vjeruju kako je postignut osnovni cilj Simpozija – upoznati agronome i širu javnost s rezultatima najnovijih znanstvenih istraživanja domaćih i inozemnih stručnjaka i tako omogućiti bolji prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednu proizvodnju, čemu su doprinijeli i okupljeni predstavnici sveučilišta, znanstvenih ustanova, industrije, trgovine i ostalih srodnih djelatnosti, te poljoprivrednih proizvođača. Plodonosne rasprave okupljenih sudionika doprinijele su donošenju zaključaka i smjernica daljnjeg razvoja hrvatskog agrara.

Izvor slika: FAZOS i HAPIH

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content