Skip to content

HAPIH-ov Centar za sigurnost hrane obilježio 20 godina predanog rada u zaštiti zdravlja građana

Centar za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu je na FOODCOOLTOUR konferenciji o sigurnosti hrane i održivosti proizvodnje, koja se održala 7. i 8. svibnja 2025. u Osijeku, obilježio 20 godina predanog rada u području sigurnosti hrane i zaštite zdravlja građana Republike Hrvatske.

Ovu prigodu svojim su prisustvom uveličali brojni nacionalni i međunarodni sudionici konferencije iz svijeta znanosti, sigurnosti hrane, zdravstva, poljoprivredno-prehrambenog sektora i politike.  

„Poljoprivredno-prehrambeni sektor suočava se s mnogim izazovima – od osiguranja održivosti u prehrambenim sustavima do odgovora na klimatske promjene i promjenjive zahtjeve potrošača, ulozi možda nikada nisu bili veći. U EFSA-i smo u potpunosti svjesni složenih i međusobno povezanih rizika s kojima se prehrambeni sustavi danas suočavaju. Zato EFSA blisko surađuje s državama članicama poput Hrvatske i drugim dionicima, radeći na procjenama rizika, znanstvenoj ekspertizi i transparentnoj komunikaciji o rizicima. Kroz kampanje poput Safe2Eat i PlantHealth4Life, podržavamo države članice u zaštiti javnog zdravlja, osiguravanju sigurne hrane i promicanju zdravlja biljaka, što je sve ključno za otporan prehrambeni sustav.“, istaknuo je u svojoj video poruci Bernhard Url, izvršni direktor Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Čestitajući organizatorima i pokroviteljima na viziji koju su pokazali okupivši na ovom važnom događaju stručnjake ovako različitih profila, posebno je toplo pozdravio „braću i sestre iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu“. Jer, HAPIH- ov je Centar za sigurnost hrane nacionalna kontakt točka EFSA-e i kao takav već 20 godina ostvaruju brojne i različite uspješne oblike suradnje prvenstveno s EFSA-om, ali i s državama članicama Europske unije te predpristupnim državama.

Tijekom konferencije dr.sc. Dražen Knežević, voditelj HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane, istaknuo je kako je njihov znanstveni doprinos sustavu sigurnosti hrane Republike Hrvatske započeo 2005. godine, kada je službeno s radom započela Hrvatska agenciju za hranu, koju je Zakonom o hrani osnovala Vlada Republike Hrvatske. HAPIH-ov Centar za sigurnost hrane pravni je slijednik Hrvatske agencije za hranu, koji je nastavio kontinuitet znanstvenog doprinosa u području procjene rizika u poljoprivredno prehrambenom lancu te zaštiti zdravlja građana Republike Hrvatske, uključujući zdravlje i dobrobit životinja.

Zahvalio je svim dosadašnjim čelnicima na njihovom doprinosu u upravljanju i razvoju Centra, a posebice emotivno se zahvalio svojim kolegicama, djelatnicama Centra za sigurnost hrane, koje predano 20 godina rade na zaštiti života i zdravlja građana Republike Hrvatske i koje čine pokretačku snagu Centra, navodeći kako je ponosan što može raditi s njima rame uz rame.

Osvrnuo se i na činjenicu kako u provedbi svojih aktivnosti Centar za sigurnost hrane primjenjuje transdisciplinarni i multiinstitucionalni pristup, u okviru kojeg usko surađuje s mnoštvom različitih nacionalnih i međunarodnih institucija iz područja sigurnosti hrane te im se ujedno zahvalio na dugogodišnjoj plodonosnoj suradnji. Ovu okruglu 20. obljetnicu rada Centra za sigurnost hrane povezao je i s nadolazećim Svjetskim danom sigurnosti hrane koji ove godine kao temu ima „Znanost u akciji“. S ponosom je istaknuo kako HAPIH-ov Centar za sigurnost hrane, kao nacionalno referentno tijelo za provedbu aktivnosti koje pripadaju u specijalizirano područje primijenjenih znanosti – procjenu rizika, već 20 godina daje ključni znanstveni doprinos u sustavu sigurnosti hrane Republike Hrvatske.

Oslikavajući važnost sigurnosti hrane skrenuo je pozornost na podatke Svjetske zdravstvene organizacije i Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, koji pokazuju kako postoji oko 200 različitih vrsta bolesti koje se prenose hranom, kako se globalno u prosjeku zbog nesigurne hrane dnevno razboli 1 600 000 ljudi odnosno kako svake godine oboli oko 600 milijuna ljudi od različitih vrsta bolesti koje se prenose hranom. Dodatno se osvrnuo i na to kako godišnje globalno ekonomsko opterećenje bolestima koje se prenose hranom u zemljama s niskim i srednjim dohotkom iznosi 110 milijardi američkih dolara. Zaključio je kako navedeni brojčani pokazatelji, ali i globalne krize zbog postojećih i novih ratnih žarišta koja dodatno usložnjavaju geopolitičku situaciju te utjecaji klimatskih promjena, jasno ukazuju na to kako sigurnost hrane može predstavljati pitanje nacionalne sigurnosti koje izravno utječe na stabilnost, ali i samodostatnost države.

Izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, v.d. ravnatelja HAPIH-a, i ovom povodom opetovano ističe važnost primijenjene znanosti i neizostavnu ulogu Centra za sigurnost hrane na nacionalnoj, ali i internacionalnoj razini, jer sustav sigurnosti hrane temeljen na znanosti osigurava najveću moguću razinu zaštite zdravlja ljudi i životinja.

„Upravo je znanstveni temelj ono što sustav sigurnosti hrane EU-a, a samim tim i Republike Hrvatske, čini najučinkovitijim na svijetu. HAPIH-ov Centar za sigurnost hrane će i nadalje provoditi svoje zadaće, smještajući ih u okvire pristupa „Jedno zdravlje“ koji predstavlja integrirani, ujedinjujući pristup rješavanju zdravstvenih izazova i koji prepoznaje kako je zdravlje ljudi, domaćih i divljih životinja, biljaka i okoliša u kojemu svi mi živimo usko povezano i međuovisno, a ima za cilj održivo uravnotežiti i optimizirati zdravlje ljudi, životinja i ekosustava“, rekao je ovom prigodom Karalić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →