HAPIH okupio sve domaće stručnjake iz područja mikro i nanoplastike

Na poziv Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), dvadesetak stručnjaka i znanstvenika predstavnika Nacionalne mreže institucija u području sigurnosti hrane i hrane za životinje i ostalih relevantnih dionika, okupilo se na inicijalnom multidisciplinarnom sastanku kako bi razmijenili iskustva te izložili svoje aktivnosti i kapacitete u cilju udruživanja i suradnje kako na budućim projektima tako i aktivnostima na nacionalnoj razini. 

Izloženost ljudi, životinja i okoliša negativnom utjecaju mikro i nanoplastike u fokusu je znanstvenika i donositelja propisa već duži niz godina. Intenzivno se radi na uspostavi metodoloških okvira za procjenu rizika i referentnih vrijednosti kako bi se standardizirali protokoli za toksikološka istraživanja te identificirali biomarkeri izloženosti. Naši stručnjaci sudjeluju u nekoliko međunarodnih projekata te kao država članica EU ne zaostajemo za vodećim zemljama po pitanju ovih aktivnosti. Već sada raspolažemo s respektabilnom bazom podataka koja se koristi za procjene trenutnog opterećenja okoliša, vode i pojedinih kategorija hrane ovim kontaminantima. 

 „Ideja za ovaj, možemo reći, povijesni sastanak je proizašla upravo iz toga što ovo područje trenutno nije do kraja regulirano i sva istraživanja na ovu temu rade se s ciljem uspostave određenih standarda za praćenje ovih nazovi kontaminanata kao i sustavno praćenje pojavnosti utjecaja na okoliš i na zdravlje i životinja. Imajući u vidu kako smo mala država s velikom aktivnošću po ovom pitanju, bilo je prirodno da se kroz našu ulogu koordinatora nacionalne mreže institucija okupimo i vidimo tko što radi, te donesemo zajedničke smjernice u cilju definiranja prioriteta, kapaciteta i mogućnosti“, istaknula je doc. dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, te dodala kako će u slaganju nacionalne strukture osim definiranja kapaciteta biti potrebno definirati i smjer u kojem će se nadalje ići s obzirom na nekoliko područja vezanih za mikro i nanoplastiku po pitanju hrane, a odnose se, primjerice, na određene kategorije hrane, vodu, tlo i dr.  

Uz domaćina, na sastanku su sudjelovali i predstavnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta za fiziku Sveučilišta u Rijeci,  Instituta Ruđer Bošković, Instituta za oceanografiju i ribarstvo, Hrvatskog veterinarskog instituta, Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada, te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavoda za javno zdravstvo Zadar i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.  

 „Kako se mikro i nanoplastika svrstavaju u okolišne kontaminante, i sve su više prisutni u našim tlima i vodama kao rezultat industrijskih i gospodarskih aktivnosti, te su samim tim poljoprivredni proizvodi na prvoj crti ugroze od ovih utjecaja, zadaća nam je poduzeti sve aktivnosti koje će osigurati proizvodnju sigurne hrane u Republici Hrvatskoj“, rekao je prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, i dodao kako će za postizanje tog cilja, kao i definiranja strategije, mehanizama i alata upravljanja ovim rizicima u svrhu zaštite zdravlja naših građana, biti potrebno ovaj problem podići na razinu relevantnih institucija – Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede, a potom i Vlade RH.  

U zaključku sastanka definirani su sljedeći koraci te dogovoren nastavak suradnje kroz zajedničku platformu na kojoj će se razmjenjivati sve relevantne informacije kreirati buduće zajedničke aktivnosti. Također je predviđena i priprema nacionalne inicijative kao objedinjenog dokumenta koji će biti predložen nadležnom ministarstvu. 

„Želimo definirati zajedničke interese, sve s intencijom da se u bližoj budućnosti djelovanje ovog svojevrsnog konzorcija usmjeri na zajedničko apliciranje na određene projekte možda kao grupe prijavitelja, kako bismo jedni drugima dali dodatnu snagu“, zaključila je ravnateljica Sokolić. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content