HAPIH na Danu karijera FAZOS-a

U sklopu Dana Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, koji obilježava 63. godine rada, ovoga su tjedna organizirana brojna događanjima među kojima radionice, okrugli stolovi, sajam OPG-ova te Dan karijera. Tako se u AgroBioSvijetu „Zemlja mogućnosti“ na Danu karijera među dvadesetak potencijalnih poslodavaca, predstavila i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Ovom su prigodom zainteresirani studenti saznali nešto više o aktivnostima, aktualnim projektima i kampanjama HAPIH-a kao javne ustanove specijalizirane u području poljoprivrede, hrane i ruralnog razvoja. HAPIH u širokom rasponu svojih djelatnosti iz ovih područja, kroz osam ustrojstvenih jedinica – centara, pokriva aktivnosti u stočarstvu, kontroli kvalitete stočarskih proizvoda, zaštiti bilja, zaštiti tla, sjemenarstvu i rasadničarstvu, vinogradarstvu, vinarstvu, uljarstvu, voćarstvu, povrćarstvu i sigurnosti hrane. Zahvaljujući mreži više od 40  regionalnih i područnih ureda i njihovih ispostava, specifične djelatnosti HAPIH-a pokrivaju cijelo područje Republike Hrvatske. Mladim budućim stručnjacima koji nakon završetka studija žele nastaviti usavršavanje osobito je bio zanimljiv podatak da HAPIH ima ulogu u diseminaciji znanja, istraživanja i razvoja te pronalaženja inovativnih rješenja u području poljoprivrede.

Kako bi trebalo prilagoditi obrazovanje budućih agronoma da budu konkurentni na tržištu rada kao jedan od panelista na okruglom stolu „Agrobiznis i inovacije – Izazovi u proizvodnji hrane i obrazovanju agronoma“ komentirao je prof.dr.sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a ističući kako je, kao odgovor na globalne klimatske promjene, potrebno prilagoditi tehnološke postupke u poljoprivredi . 

„Isto tako, potrebno je uzeti u obzir upravljanje rizicima u poljoprivredi. Nadalje, naglasak je potrebno staviti na korištenje digitalnih tehnologija. U tom smjeru bi trebalo ići i obrazovanje studenata. Trebamo ih osposobljavati za digitalne tehnologije te razvijati njihove poduzetničke vještine i financijsku pismenost“, zaključio je prof. dr. sc. Karalić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content