HAPIH na 35. Međunarodnom susretu vinogradara i vinara – Sabatina 2025.

U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije i Hrvatske udruge vinarskih gradova (HRUVIG) u Bolu na otoku Braču od 6. do 9. studenoga ove godine održan je 35. Međunarodni susret vinogradara i vinara –  Sabatina 2025, najdugovječnija i najveća vinska manifestacija u Hrvatskoj i regiji. Tijekom četiri dana Sabatina je okupila brojne vinogradare, vinare, znanstvenike i stručnjake iz zemlje i inozemstva. Program je obuhvatio ocjenjivanje vina i dodjelu priznanja, znanstveno-stručne skupove, radionice i stručna izlaganja te prezentacije vinogradarsko-vinarske opreme i enoloških proizvoda.

Svečano otvorenje, uz tradicionalnu sadnju spomen-loze, potvrdilo je status Sabatine kao središnjeg mjesta susreta struke. Manifestaciju je službeno otvorio Velibor Mačkić, izaslanik Predsjednika RH i savjetnik za ekonomiju, uz uvodna obraćanja Tugomira Majdaka, državnog tajnika u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Katarine Marčić, načelnice Općine Bol te Lordanа Ljubenkova, predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije, organizatora manifestacije.

Kao i prethodnih godina, kroz stručna izlaganja i rasprave aktivno je sudjelovala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) odnosno Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo (CVVU).

Tako su u sklopu uvodne sekcije „Aktualno stanje vinogradarstva i vinarstva RH i nove mogućnosti za proizvođače“ održana predavanja: Aktualno stanje vinogradarstva i vinarstva RH (dr. sc. Ivan Prša, dr. sc. Darko Cenbauer, Gordana Bosankić, dipl. ing., dr. sc. Željka Bendra); Od laboratorija do tržišta: sinergija normi ISO 17025 i ISO 17065 u sektoru vinarstva (dr. sc. Renata Leder, Anamarija Žanko, dipl. ing., Gordana Bosankić, dipl. ing., dr. sc. Ivana Vladimira Petric) te Kvantitativni i kvalitativni pokazatelji berbe 2025. (dr. sc. Darko Cenbauer, Davor Šestanović, dipl. ing.).

U okviru znanstveno-stručnog skupa, koji je organizirao Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Ivana Alpeza jeodržala predavanje Dentalna erozija – skriveni profesionalni rizik u vinarstvu (autori: dr. sc. Ivana Alpeza, Ivna Linke, dipl. ing., dr. sc. Ivan Bedek).

Ovogodišnja Sabatina ponovno je potvrdila svoj značaj kao ključnog mjesta razmjene znanja, iskustava i dobrih praksi među proizvođačima, znanstvenicima i institucijama.

Završni dio manifestacije bio je obilježen dodjelom priznanja najuspješnijim proizvođačima i vinima, čime je naglašena važnost kvalitete i trajnog unapređenja sektora. Čestitamo svim dobitnicima priznanja i nagrada te zahvaljujemo na doprinosu kvaliteti hrvatskog vinarstva. HAPIH ostaje partner proizvođačima u jačanju kvalitete, prepoznatljivosti i konkurentnosti hrvatskih vina – kroz stručnu podršku, administrativnu i terensku kontrolu te laboratorijska ispitivanja u svrhu utvrđivanja sljedivosti i potvrđivanja kvalitete.

Izvor foto: Agroklub i HAPIH

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →