HAPIH je prva ovlaštena institucija za provedbu testiranja uzgojno valjanih životinja

HAPIH – prva ovlaštena institucija na području Republike Hrvatske za provedbu testiranja rasta, razvoja,  fenotipa i genetskog vrednovanja uzgojno valjanih životinja

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) prva je ovlaštena institucija na području Republike Hrvatske za provedbu testiranja rasta, razvoja,  proizvodnih oblika (fenotipa) i genetskog vrednovanja uzgojno valjanih životinja. 

HAPIH je član u Međunarodnoj organizaciji za kontrolu proizvodnosti domaćih životinja (Interntional Comitee for Animal Recording – ICAR) i certificiran za označavanje i identifikaciju goveda i drugih životinja, kontrolu mliječnosti goveda i ostalih vrsta domaćih životinja, kontrolu proizvodnosti u mesnom govedarstvu i proizvodnji mesa ostalih vrsta domaćih, vođenje matičnih knjiga, ocjenu vanjštine, obradu podataka, laboratorijsku analitiku mlijeka i genetsko vrednovanje goveda i ostalih vrsta domaćih životinja. 

Nadalje, HAPIH je uključen u sustav vrednovanja Interbull (International Bull Evaluation Services). U poslovima laboratorijske analitike mlijeka provodi akreditirane metode, a cjelokupan laboratorijski sustav HAPIH-a akreditiran je pred Hrvatskom akreditacijskom agencijom prema normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007. 

Na temelju zahtjeva, uvidom u priloženu dokumentaciju, Ministarstvo poljoprivrede donijelo je Rješenje (KLASA:UP/I-320-08/19-01/06, URBROJ:525-15/1-19-6) po kojem HAPIH ispunjava uvjete za provedbu testiranja rasta, razvoja, proizvodnih oblika (fenotipa) i genetskog vrednovanja uzgojno valjanih životinja. Uvjeti su propisani Uredbom (EU)2016/1012 Europskog Parlamenta i Vijeća od 8. lipnja 2016. godine, a pretpostavljaju kvalificirano osoblje za provedbu testiranja rasta i razvoja i genetskog vrednovanja i objekte te opremu potrebnu za provedbu testiranja rasta. Slijedom navedenog Ministarstvo poljoprivrede je potvrdilo da HAPIH ispunjava uvjete za ovlaštenje javnog tijela, trećom stranom u provedbi uzgojnih programa goveda, svinja, kopitara, ovaca, koza i peradi.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content