Gruzijska delegacija u posjetu HAPIH-u

Delegacija od desetak gostiju iz Gruzije, predstavnika tamošnje nacionalne agencije za hranu, nacionalnog tijela za fitosanitarnu certifikaciju, te gruzijske udruge rasadničara posjetila je početkom lipnja Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Kažu da su upravo u procesu uspostavljanja certifikacijske sheme sadnog materijala pa ih zanimaju naša iskustva ali i savjeti, s obzirom na to da je HAPIH-ov Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo nacionalno ovlašteno tijelo za certificiranje sjemena i sadnog materijala u Republici Hrvatskoj. 

Goste je u ime ravnateljice dr.sc. Darje Sokolić pozdravio pomoćnik ravnateljice i voditelj Centra dr.sc. Goran Jukić istaknuvši kako HAPIH kroz svoje ustrojstvene jedinice pokriva široko područje djelovanja – od sjemenarstva i rasadničarstva, zaštite tla, zaštite bilja, preko voćarstva i povrćarstva, vinogradarstva i vinarstva, do stočarstva i sigurnosti hrane.

„Hrvatska je posljednjih desetak godina dio jedinstvenog europskog tržišta i rado ćemo danas s vama podijeliti naša iskustva kao jedne od sastavnica EU sustava. Prezentirat ćemo način funkcioniranja sustava u sferi vaših interesa – rasadničarstva i zaštite bilja“, najavio je u dobrodošlici Jukić. 

Kako bi dobili bolji uvid u hrvatsku proizvodnju sadnog materijala, delegaciji iz Gruzije predočene su konkretne brojke koje govore da se na tržište godišnje izbaci prosječno tri milijuna voćnih sadnica te 1,5 milijuna loznih cijepova. Riječ je o pedesetak rasadničara koji proizvode sadnice 35 kontinentalnih i mediteranskih voćnih vrsta s ukupno 530 sorata. 

Postupak certifikacije je u nadležnosti HAPIH-ovog Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo čiji su stručnjaci gostima iz Gruzije predstavili pregled certifikacijske sheme Republike Hrvatske odnosno funkcioniranje sustava prijave i zaprimanja sadnih materijala i materijala za reprodukciju te organiziranje i provođenje službenih kontrola u rasadnicima u koje, između ostaloga, ulazi i uzimanje uzoraka za laboratorijsku analizu štetnih organizama u tlu. U kontekstu praćenja aktualnosti u tehnologijama a posebice legislativi, organiziraju se i redovite edukativne radionice za nadzornike. Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo izdaje certifikate, vodi evidenciju proizvođača sadnica te podnosi godišnja izvješća resornom ministarstvu. 

Stručnjaci HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja pojasnili su gostima sustav fitosanitarne kontrole i kontrole kvalitete voćnog sadnog materijala te koji su to uvjeti koje treba zadovoljiti sadni materijal prema EU propisima da bi dobio biljnu putovnicu, s posebnim osvrtom na sprječavanje unosa i širenja karantenskih i reguliranih nekarantenskih štetnih organizama na području Unije.

Nakon informativnih prezentacija i razmjene iskustava gosti su posjetili i sve odjele Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo te dobili uvid i u druge aktivnosti kao što su priznavanje i zaštita novih sorti, GMO analiza i nadzor sjemenske proizvodnje.

Gruzija je jedna od zemalja u koju hrvatske oplemenjivačke kuće zadnjih nekoliko godina izvoze svoje visokokvalitetno sjemene ratarskih kultura te bi se u budućnosti suradnja mogla proširiti i po pitanju rasadničarstva, sukus je ovog plodonosnog poslovnog i prijateljskog sastanka, pa su zadovoljni gosti otišli uvjereni da ovaj prvi posjet Osijeku nije i posljednji.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content