Fajferica se vraća kući

U prostorima Stare pekare u osječkoj Tvrđi 18. siječnja 2024. godine, otvorena je izložba fotografija i okrugli stol pod nazivom „Fajferica se vraća kući“. Organizator ovog iznimno zanimljivog i odlično posjećenog događaja je Udruga „Korijeni pustare“, uz značajan angažman Udruge uzgajivača crne slavonske svinje i sudjelovanje profesora sa Sveučilišta u Osijeku te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.  Financijski su događaj potpomogli Grad Osijek, Općina Antunovac i Akademija za umjetnost i kulturu Osijek. 

Predsjednik Udruge uzgajivača crne slavonske svinje – Fajferica Dominik Knežević  predstavio je uvodno samu Udrugu i njen rad.  

S dobro poznatim ali i manje poznatim činjenicama o nutritivnoj vrijednosti masti i mesa fajferice, u zanimljivom izlaganju prof. dr. sc. Marije Hefer, redovite profesorice na Medicinskom fakultetu u Osijeku otvoren je okrugli stol.

Prof. dr. sc. Goran Kušec, redoviti profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek istaknuo je potencijal fajferice za proizvodnju tradicijskih suhomesnatih proizvoda, izv. prof. dr. sc. Vladimir Margeta s istog fakulteta podsjetio je na povijesno-tradicijski kontekst fajferice , a o genetskoj vrijednost ove pasmine svinja govorio je izv. dr. sc. Boris Lukić, također izvanredni profesor Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek. 

Dr. sc. Dragan Solić, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), ukazao je na značaj uzgojnog programa u budućem razvoju crne slavonske pasmine svinja te se osvrnuo i na prednosti nacionalnog sustava označavanja koje provodi HAPIH, a čiji znak Meso hrvatskih farmi potvrđuje sljedivost odnosno porijeklo proizvoda, koje je među tri najvažnija faktora pri odlučivanju o kupnji, i kao takav, dodana vrijednost domaćem proizvodu.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content