Europski sustav sigurnosti hrane jedan od najrigoroznijih na svijetu

Od 11. do 13. listopada 2021. godine u Opatiji je održana 14. konferencija o sigurnosti i kvaliteti hrane, tradicionalni događaj u organizaciji Sektora za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore. Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) dobila je priliku predstaviti svoju suradnju s Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA) te se osvrnuti na utjecaj COVID-19 na svijest i ponašanje potrošača.

Na konferenciji su predstavljene novosti u zakonodavstvu i službenim kontrolama. Osobiti naglasak bio je stavljen na novu eru sigurnosti hrane, posljedice COVID-19 na prehrambeni sektor, reformulaciju proizvoda i dobrovoljne oznake na hrani, a s obzirom na aktualni Europski zeleni plan, neizbježna tema bila je i održivost prehrane i prehrambenih sustava. Konferenciju su obogatile interaktivne rasprave nakon svake tematske sekcije koje je moderirao novinar Mislav Togonal.

„Ni domovinski rat, ni globalna financijska kriza 2008. nisu toliko snažno utjecale na poremećaje u proizvodnji, distribuciji i trženju hrane i na promjene prehrambenih navika potrošača kao što je aktualna pandemija u kombinaciji s globalnim zatopljenjem i klimatskim poremećajima“, rekao je na samom početku konferencije potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam prof.dr.sc. Dragan Kovačević i istaknuo da je potrebno povećati prehrambenu samodostatnost Hrvatske i poduprijeti zelenu tranziciju, za što je važna sinergija između znanosti, gospodarstva i države. Potrebno je i veće povjerenje u znanost kao i njezina transparentnost.

Na konferenciji je, između ostaloga, bilo riječi i prehrani iz biljnih izvora i mesu dobivenim uzgojem matičnih stanica, kao najnovijim globalnim trendovima prehrane budućnosti, ali i o europskom sustavu sigurnosti hrane koji je jedan od najsigurnijih i najbržih na svijetu.

“Čvrsta garancija svim građanima Hrvatske da je očuvanje javnog zdravlja prioritet ove Vlade je čak 32 milijuna kuna ulaganja u nacionalne programe monitoringa na godišnjoj razini.“, istaknuo je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek.

Dr.sc. Darja Sokolić je predstavila kampanju „EU bira sigurnu hranu“

Nažalost, među potrošačima je sveprisutan nedostatak povjerenja u sustav sigurnosti hrane. Stoga je s ciljem povratka tog povjerenja Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH), kao kontakt točkom za EFSA-u u Hrvatskoj, pokrenula kampanju „EU bira sigurnu hranu“. Ravnateljica HAPIH-a, dr. sc. Darja Sokolić, predstavila je kampanju ističući nužnost transparentnosti, kako općenito u znanosti, tako i u procjeni rizika u lancu prehrane. Hrvatska je jedna od šest zemalja koje su ove godine dobile financijska sredstva za provođenje kampanje čija je specifična karakteristika vrlo jednostavan i razumljiv način komunikacije informacija o sigurnosti hrane. S obzirom na to i činjenicu da potrošači prilikom informiranja o sigurnosti hrane više vjeruju društvenim mrežama, u ovu su kampanju kao ambasadori uključeni i hrvatski influenceri. Kampanja traje do kraja listopada, a uključiti se mogu svi posjećivanjem mrežne stranice EU bira sigurnu hranu kao i dijeljenjem sadržaja na društvenim mrežama uz #EUChooseSafeFood.

Sara Mikrut Vunjak je analizirala utjecaj pandemije na svijest i ponašanje potrošača

Osim nastojanja da se vrati povjerenje potrošača u znanost koja stoji iza sigurnosti hrane, ovu je kao i proteklu godinu obilježila i pandemija koronavirusa. Pomoćnica ravnateljice Sara Mikrut Vunjak na konferenciji je održala predavanje o utjecaju COVID-19 na sigurnost hrane i ponašanje potrošača u Hrvatskoj. Pandemija je povećala svijest o važnosti higijene hrane, i to osobito o navici pranja ruku. Također, došlo je do pada broja bolesti prenosivih hranom, što se djelomično može povezati s povećanjem razine higijene hrane. Nije lako predvidjeti koliko dugo će se ove pozitivne promjene zadržati. Ipak, zajedničkim naporima državnih institucija i prehrambene industrije u poticanju poželjnih praksi higijene hrane kod potrošača, ovi se pozitivni trendovi mogu zadržati.

Izvor fotografija: HGK i HAPIH

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content