En Primeur – Vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja predstavili vina berbe 2024.

Brojni vinari i vinogradari, stručnjaci i profesionalci, kao i ljubitelji vina okupili su se u zagrebačkoj Esplanadi na ovogodišnjem izdanju En Primeur 2025 – premijernom kušanju vina berbe 2024. 30-ak vinara iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja, na kojem je posebna pozornost bila usmjerena na graševinu, najznačajniju vinsku sortu u Hrvatskoj. Na manifestaciji, koju tradicionalno organizira regionalno udruženje vinara Slavonije i hrvatskog Podunavlja – Graševina Croatica,  bili su nazočni i državni tajnik koji upravlja Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak, državni tajnik Marinko Beljo, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir, potpredsjednik za poljoprivredu i turizam Hrvatske gospodarske komore prof.dr.sc. Dragan Kovačević te v.d. ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu izv.prof.dr.sc. Krunoslav Karalić.

„Manifestacije ovog tipa ističu snagu sinergije između prirodnih resursa, stručnog znanja i strasti prema vinima, dok ujedno pružaju priliku za jačanje suradnje među proizvođačima, promicanje održivih praksi te razmjenu ideja koje oblikuju budućnost našeg vinogradarstva. Prepoznajući važnost razvoja ovog sektora, kroz Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija za razdoblje 2024.-2026., sredstva su povećana na ukupno 1.800.000,00 eura. Iznos potpore može doseći do 150.000,00 eura godišnje za svaku regionalnu organizaciju vinara“, naveo je Tugomir Majdak i istaknuo da je Europska komisija potvrdila opravdanost hrvatskog zahtjeva za aktivaciju krizne pričuve vezano za štete od prirodnih nepogoda u 2024. godini.

Zajedničkim naporima vinara, institucija i potrošača može doći do značajnog unapređenja kvalitete i prepoznatljivosti hrvatskog vina, kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu, rekao je između ostaloga izv.prof.dr.sc. Krunoslav Karalić.

Na skupu su komentirani i rezultati berbe 2024. koja se pokazala iznad očekivanja. Velikom umješnošću, znanjem i iskustvom kao i inovativnim pristupima proizvodnji, vinari su uspjeli prevladati brojne izazove, uzrokovane ponajviše klimatskim promjenama, i proizvesti vrhunska vina.

I ovo je okupljanje bila odlična prilika za razmjenu iskustava i ideja te jačanje poslovnih kontakata i daljnje razvijanje suradnje s vinarima naše najveće vinogradarske regije, s posebnim fokusom na potencijal graševine, najznačajnije vinske sorte u Hrvatskoj.

Upriličene su i dvije atraktivne radionice – „Wine & Dine: Zvijezde istoka“ i „Dunavski Wine & Dine“, na kojima su posjetitelji imali priliku istraživati vina berbe 2024. i njihovo sljubljivanje s gastrodelicijama Dalekog istoka kao i istoka Hrvatske.

Izvor fotografija: Graševina Croatica

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →

Skip to content