Dođite u Osijek 27. svibnja i uživajte u najboljim graševinama Hrvatske!

Jeste li znali da graševina čini gotovo 45 % ukupno proizvedenog grožđa i tek nešto manje od 40 % ukupno proizvedenog vina u Republici Hrvatskoj? Naša najznačajnija sorta, uz malvaziju i plavac, sadi se na oko 25 % vinogradarskih površina u Hrvatskoj. Poznata je još pod imenom Riesling italico, Laški rizling, Welschriesling, Olasz Rizling, Grašac i Rizling Vlašsky. Službeni naziv sorte pod hrvatskim imenom graševina prije nekoliko je godina upisan u knjizi Wine Grapes, svojevrsnom atlasu svjetskih vina autorice Jancis Robinson. Potvrda je to iznimne kvalitete koju daje baš u hrvatskim vinogorjima, posebno Slavonije i Podunavlja.

Stoga ne čudi što smo joj posvetili i cijelu jednu konferenciju. 

Sve nijanse ove hrvatske vinske perjanice bit će otkrivene 27. svibnja u najvećem gradu Slavonije i Baranje na međunarodnoj konferenciji “GO – Graševina Osijek”.   

Konferenciju organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s Turističkom zajednicom Osječko – baranjske županije i Udrugom Graševina Croatica, partnerima na projektu “Wine Tour Across Borders”, sufinanciranom kroz EU Interreg program Mađarska-Hrvatska. 

U sklopu bogatog programa konferencije bit će riječi o značaju graševine, povezivanju terroira i turizma, marketingu vina te pozicioniranju Hrvatske kao vinske zemlje, kao i klimatskim promjenama kojima svjedočimo. Održat će se i dvije panel rasprave – „Graševina jučer, danas, sutra“ i „Quo vadis vinska Hrvatska“ te degustacije vina, dakako graševine, koje će završiti vinskim festivalom Večeri vina i umjetnosti u osječkom Perivoju kralja Tomislava.

Sudjelovanje na konferenciji je besplatno, a prijava je obvezna. Kako je broj mjesta ograničen prijavite se čim prije (ime i prezime i organizacija) na grasevinaosijek@gmail.com

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content