Djelatnici Mlekarne Celeia posjetili Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda, ugostio je 17. svibnja 2023. godine, djelatnike Mlekarne Celeia d.o.o iz Slovenije. Tom su se prigodom posjetitelji upoznati s radom Agencije, poslovima Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda te radom Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka i Središnjeg laboratorija za kontrolu stočne hrane i meda. Gosti iz Slovenije su bili posebno zainteresirani saznati kako je organiziran sustav kontrole kvalitete mlijeka u Republici Hrvatskoj i način na koji se provode laboratorijska ispitivanja mlijeka.

Tako su posjetitelji saznali da je u prošloj godini Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka ispitano više od 1,6 milijuna uzoraka mlijeka, te da su rezultati laboratorijskih ispitivanja korisnicima dostupni na web aplikaciji „Pregled analiza uzoraka mlijeka“ odnosno „Aplikaciji za posjednike“ u roku od 48 sati od dostave uzorka mlijeka u laboratorij. Osim utvrđivanja osnovnih parametara kvalitete mlijeka, u laboratoriju se u svrhu kontrole mliječnosti ispituju i dodatni parametri kao što su diferencirane somatske stanice i ketonska tijela kako bi se uspješno prevenirala ili liječila pojava mastitisa odnosno ketoze. Posebno je istaknuto kako je naš laboratorij jedinstven u Hrvatskoj po utvrđivanju bređosti krava, ovaca i koza iz uzoraka mlijeka.

Gosti su ovom prigodom informirani kako se u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete meda i stočne hrane provodi kontrola kvalitete meda, ispitivanje stočne hrane na sadržaj hranjivih tvari i prisutnost mikotoksina, te ispitivanje prisutnosti mikotoksina u mlijeku. Prošle je godine u ovom laboratoriju ispitano više od 2.200 uzoraka stočne hrane i analizirano više od 1.200 uzoraka meda. Osim za osobne potrebe korisnika, ispitivan je i med pčelara korisnika znak „Med hrvatskih pčelinjaka“, s ciljem potvrde kvalitete meda u okviru neobveznog sustava označavanja meda koji provodi naša Agencija.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content