Djelatnici HAPIH-a u radnom obilasku Istre

Djelatnici Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) i Istarske županije održali su radni sastanak 26. studenog ove godine u Pazinu vezano uz očuvanje izvornih pasmina domaćih životinja kao dijela genetskog i kulturološkog naslijeđa, te njihovu gospodarsku evaluaciju, afirmaciju i promociju. HAPIH su predstavljali dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, dr.sc. Drago Solić, načelnik Sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje, dr.sc. Marija Špehar, savjetnica za znanost i istraživanje i Neven Rimanić dipl.ing., voditelj Područnog ureda Pazin. Ispred AZRRI-ja sastanku su nazočili Igor Merlić, oec., direktor, Edmondo Šuran dr.med.vet., voditelj Centra za razvoj ruralnog poduzetništva i Gordan Šubara dr.med.vet., voditelj Centra za održivi razvoj stočarstva Istre, dok je Istarsku županiju predstavljao pročelnik Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo dr.sc. Ezio Pinzan. Sastanku je nazočio i dr. sc. Mario Bratulić, posebni savjetnik ministrice poljoprivrede za poslove vezane za uspostavu i rad proizvođačkih organizacija, lance opskrbe hranom, poslove savjetovanja iz područja sigurnosti hrane i veterinarstva.

Imajući na umu činjenicu da je izvorne pasmine potrebno jače afirmirati kroz proizvodnju domaće hrane i oplemenjivanje turističke ponude tradicijskim gastronomskim specijalitetima, dogovoreno je da suhomesnati proizvodi na bazi mesa istarskih autohtonih pasmina koje proizvodi AZRRI nose oznaku Meso hrvatskih farmi. Također je izražena spremnost na daljnji razvoj suradnje i zajedničkog djelovanja na unaprjeđenju uzgoja izvornih pasmina „in situ“ kao i primjenu najnovijih znanstvenih dostignuća u očuvanju genetske varijabilnosti.

Tijekom boravka u Istri organiziran je obilazak uzgajivača i proizvođača. Na farmi Davida Torenta dobiven je uvid u uzgoj istarske koze čija je uzgojna populacija jako malena i poduzete su aktivnosti njene revitalizacije. Na području općine Sveti Petar u Šumi djeluje veći broj proizvođača pršuta i suhomesnatih proizvoda. Problemi koji muče proizvođače i aktivnosti koje će potencijalno pomoći pri njihovom rješavanju razmatrani su u pršutani Jelenić i na OPG Franjul, koji su ujedno izrazili spremnost da njihovi suhomesnati proizvodi nose oznaku Meso hrvatskih farmi. Također je organiziran i posjet prvoj hrvatskoj Kući od kobasica koja se nalazi u Svetom Petru u Šumi. Dr.sc. Mario Bratulić, posebni savjetnik ministrice poljoprivrede koji je ujedno Načelnik općine Sveti Petar u Šumi je bio domaćin pri obilasku ovog muzejsko-galerijskog prostora namijenjenog za prezentaciju priče o kobasicama i ostalim tradicionalnim proizvodima. U muzeju se na panelima o kobasicama može više doznati o značaju kobasica u istarskoj tradiciji, a predstavljeni su i razni začini, alati, oprema i mnogi interesantni detalji vezani uz proizvodnju kobasica. Ovaj muzej je idealno mjesto za održavanje tematskih radionica i manjih kongresa o istarskim izvornim pasminama i tradicionalnim proizvodima s ciljem njihove zaštite, promocije ali i turističke valorizacije.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content