Digitalno će doba omogućiti transformaciju poljoprivrednog sektora, poručeno je s AgroRocks konferencije u Osijeku

Kako će izgledati poljoprivreda budućnosti, hoće li precizna poljoprivreda (i kada) ostvariti zelene ciljeve te je i budućnost sigurnosti hrane u oblacima, neka su od pitanja o kojima su raspravljali panelisti AgroRocks konferencije, danas održane u Osijeku. 

Informacijski sustav u poljoprivredi Agroklub i Društvo agrarnih novinara Hrvatske uz podršku Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) na ovoj su konferenciji posvećenoj novim tehnologijama u agraru okupili 150 sudionika među kojima su bili i 20-ak polaznika Jesenske škole koju je prethodna dva dana organizirao HAPIH u suradnji s Europskom agencijom za sigurnost hrane.

Na konferenciji je sudjelovala i Ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je ovom prigodom istaknula kako će Ministarstvo poljoprivrede nastaviti ulagati u obrazovanje poljoprivrednika u primjeni tehnologija, pružati potpore za korištenje inovacija i digitalizaciju poljoprivrednih gospodarstava te osigurati sve preduvjete da započne novo, digitalno doba koje će uz zajedničke napore svih dionika omogućiti potrebnu transformaciju poljoprivrednog sektora. 

„Budućnost poljoprivrede je u novim trendovima i tehnologijama“, rekao je Osječko-baranjski župan Ivan Anušić i dodao kako ova županija intenzivno radi na projektima kao što su Regionalno-distribucijskog centra za voće i povrće, sustav navodnjavanja i drugih koji se temelje upravo na digitalizaciji. „Sve to činimo u svrhu intenziviranja poljoprivredne proizvodnje i kvalitete hrane, u čemu Slavonija i Baranja moraju biti predvodnici. Razmjenom iskustava na konferencijama poput današnje AgroRocks korak smo bliže da i to ostvarimo,“, zaključio je župan Anušić.

Dr. sc. Darja Sokolić ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu je istaknula kako se ova konferencija s fokusom na digitalizaciji u poljoprivredi i proizvodnji hrane održava u susret Svjetskom danu hrane koji se obilježava u cijelom svijetu 16. listopada. 

„Baš kao što krilatica ovogodišnjeg Svjetskog dana hrane kaže, ne smijemo nikoga zaboraviti i trebamo osigurati da je hrana u ekonomskom, nutritivnom i količinskom smislu dostupna svima te naravno mora biti sigurna za konzumaciju, jer ako nije sigurna – nije hrana. Digitalizacija i nove inovativne tehnologije prirodno se nameću kao jedno od rješenja da to i ostvarimo“, rekla je dr.sc. Sokolić, jedna od panelista na konferenciji uz Matiju Žulja, Tinu Prosenika, Damira Podhorskog, Sergeja Lugovića, Ivanu Rendulić Jelušić i druge. 

Izvor Fotografija: OBŽ

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content