Delegacija Republike Albanije posjetila HAPIH-ov Centar za zaštitu bilja

Centar za zaštitu bilja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) ugostio je 21. ožujka 2023. delegaciju Republike Albanije. Ovaj je studijski posjet upriličen u okviru projekta jačanja fitosanitarnih kapaciteta Republike Albanije. Projekt naziva TCP/ALB/3901/C1 „Podrška izradi Akcijskog plana o održivoj uporabi pesticida“ u Albaniji vodi Organizacija za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO). Domaćin cijelog petodnevnog studijskog posjeta jest Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske. 

U okviru posjeta stručnjaci Centru za zaštitu bilja izložili su osam prezentacija. Prikazali su sustav ocjene sredstava za zaštitu bilja i biocida u Europskoj uniji, ocjenu rizika kod odobravanja sredstava za zaštitu bilja, ocjenu podataka u okviru paralelne trgovine, razvoj integrirane zaštite bilja u Hrvatskoj te kontrolu fizikalno-kemijskih svojstava i kontrolu sredstava za zaštitu bilja u prometu. 

Predstavnici Republike Albanije osobito su bili zainteresirani za sustav post-registracijske kontrole sredstava za zaštitu bilja. Obišli su laboratorije Odjela za kemijske i molekularne analize te se upoznali s opremom, metodama i tehnikama koji se koriste u Odjelu. 

Studijski posjet nastavlja se u Državnom inspektoratu Republike Hrvatske, Fakultetu biotehničkih znanosti u Osijeku te Nastavnom zavodu za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content