Delegacija kineske oplemenjivačke industrije u posjeti Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a

Delegacija gostiju iz Kine, predstavnika tamošnje nacionalne oplemenjivačke industrije za strne žitarice, posjetila je 30. lipnja Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo. Oplemenjivače iz Kine zanimaju naša iskustva ali i savjeti, s obzirom na to da je Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nacionalno ovlašteno tijelo za priznavanje i zaštitu novih sorti u Republici Hrvatskoj koji ima Entrustment za ispitivanje pšenice i ječma. Entrustment ovlaštenje potvrđuje nadležnost kao i kvalitetu rada HAPIH-ovog Centra na europskoj razini, u svrhu dodjeljivanja oplemenjivačkog prava pod okriljem Europskog ureda za zaštitu biljnih sorti (CPVO).

Goste je u ime ravnateljice doc. dr.sc. Darje Sokolić pozdravio pomoćnik ravnateljice i voditelj Centra dr.sc. Goran Jukić istaknuvši kako HAPIH kroz svoje ustrojstvene jedinice pokriva široko područje djelovanja – od sjemenarstva i rasadničarstva, zaštite tla, zaštite bilja, preko voćarstva i povrćarstva, vinogradarstva i vinarstva, do stočarstva i sigurnosti hrane.

„Hrvatska je posljednjih desetak godina dio jedinstvenog europskog tržišta i rado ćemo danas s vama podijeliti naša iskustva po pitanju priznavanja i zaštite sorata pšenice i ječma na razini Hrvatske ali i na razini Europske unije. Prezentirat ćemo način funkcioniranja sustava u sferi vaših interesa – oplemenjivanja i sjemenarstva kao krune oplemenjivačkog rada“, najavio je u dobrodošlici Jukić. 

Dr. sc. Ivan Varnica, rukovoditelj odjela za biljne sorte, kolegama iz Kine predočio je konkretne brojke koje govore da se u postupku priznavanja u prosjeku u Hrvatskoj nalazi 170 sorti različitih biljnih vrsta godišnje, a da u 2023. godini imamo 196 sorti, te da se radi o najvećem broju prijavljenih sorti u posljednjih deset godina. Riječ je o sortama domaće i strane selekcije koje se ispituju na većem broju lokacija u četiri ponavljanja. 

Postupak priznavanja i zaštite je u nadležnosti HAPIH-ovog Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo čiji su stručnjaci gostima iz Kine predstavili pregled funkcioniranja sustava od prijave do povjerenstva za priznavanje koje saziva Ministarstva poljoprivrede.

Nakon informativnih prezentacija i razmjene iskustava gosti su posjetili Odjel za biljne sorte, te su obišli sortne pokuse na pokušalištu Brijest.

Kineski su stručnjaci nakon obilaska izražavajući svoje utiske komentirali kako je Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo opremljen vrhunskom opremom za izvođenje pokusa te kako nije čudo da uz kvalitetan kadar s višegodišnjim iskustvom vrhunski obavlja složene poslove vezane za priznavanje i zaštitu biljnih sorti za veliki broj domaćih i stranih oplemenjivačkih kuća. Nakon ovog plodonosnog poslovnog i prijateljskog sastanka, gosti su zaključili na kraju kako bi se u budućnosti ova suradnja mogla i proširiti, te otišli uvjereni da ovaj posjet Centru za sjemenarstvo i rasadničarstvo nije posljednji.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content