Concours Mondial de Bruxelles – značajan uspjeh hrvatskih vinara!

Etablirani Concours Mondial de Bruxelles održan je od 20. do 22. ožujka 2024. u Splitu. Na ovom prestižnom natjecanju sudjelovalo je 57 međunarodnih sudaca iz svih dijelova svijeta, a ocijenjeno je o čak 1.205 uzoraka rosé vina iz cijelog svijeta. Hrvatska je zabilježila značajan uspjeh te su hrvatski vinari sa svojim vinima osvojili čak osam zlatnih i devet srebrnih medalja.

HAPIH je među ocjenjivačima imao i svoja dva predstavnika, Ivana Pršu, voditelja HAPIH-ovog Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo te Davora Šestanovića, rukovoditelja Odjela Dalmacija.

„Domaćinstvo ovog etabliranog međunarodnog natjecanja značajno doprinosi pozicioniranju hrvatskih vina na europskoj i svjetskoj vinskoj sceni, sada s naglaskom na dalmatinsku regiju, kao regiju iznimnog potencijala za proizvodnju visokokvalitetnih ružičastih vina“, istaknula je doc.dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a

Za organizaciju ove hvalevrijedne manifestacije zaslužno je regionalno udruženje proizvođača vina Vino Dalmacije na čelu s prof.dr.sc. Leom Gracinom  koji naglašava:

„Natjecanje ima dosta velik utjecaj na medije. Hrvatska će se i dalje spominjati, što je jedan od glavnih ciljeva, a također nam dovode i kušače iz cijelog svijeta, od kojih su značajan dio novinari. To je jedan od načina pomoću kojeg želimo promovirati hrvatska vina, u ovom slučaju naglašavajući dalmatinska, s obzirom na to da je Dalmacija bila domaćin.“

Manifestaciju su podržale i sve četiri dalmatinske županije, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo poljoprivrede i HAPIH.

Concours Mondial de Bruxelles pokrenut je 1994. a od 2006. svake se godine održava u drugoj državi. Ovako masovan etablirani događaj izvrsna je promocija za Hrvatsku kao vinsku destinaciju te ujedno  i jedno od najvažnijih događanja ove vrste i najveći svjetski stručni wine tasting event. Na prošlotjednom ocjenjivanju tako su pristigla vina iz čak 32 različite zemlje, predvođene Francuskom, Italijom, Španjolskom i Portugalom.

Tijekom i nakon samog vinskog natjecanja u Splitu, suci i novinari posjetili su brojna dalmatinska vinogorja i sve četiri dalmatinske županije. Cjelokupne rezultate Concours Mondial de Bruxelles pogledajte ovdje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content