Hrvatska agencije za poljoprivredu i hranu, Centar za voćarstvo i povrćarstvo, tradicionalno se pridružuje obilježavanju Svjetskog dana jabuke tako što svake godine tijekom listopada održava Dan otvorenih vrata na temu kraljice voća!
Ove godine u fokusu su bile tradicijske sorte jabuke koje se nalaze u našoj „banci“ – dijelu pokušališta u Donjoj Zelini u kojem se održava i njeguje više od 130 sorti. Radi se o starinskim sortama jabuke koje su poznate i uzgajaju se već stotinama godina na području nekadašnje Austro-Ugarske monarhije.
Šetnju voćnjakom i upoznavanje s radom i brigom oko „banke jabuke“ te zanimljivostima oko pojedinih sorti, vodili su stručnjaci Centra za voćarstvo i povrćarstvo.
Gostima je ovom prigodom pojašnjeno kako su vrijednim višegodišnjim radom, obilaskom sela, zaselaka, dobrom voljom entuzijasta, hobista, vlasnika okućnica, voćarskih udruga, kolekcionara, naše kolege prikupile pupove, od kojih su potom nastale sadnice za koje se trebao pričekati prvi rod za determinaciju. Naime, tijekom prikupljanja uzoraka i obilazaka terena, vrlo često se dogodilo da neka starinska sorta ima toliko sinonima da se enigma mogla razriješiti jedino determinacijom i komparacijom ploda. Sorte su prošle determinaciju i u East Mallingu (Velika Britanija) koji je potvrdio postoji li već neka od tih sorti upisana u bazi podataka pod svojim sortnim imenom ili se stvarno radi o do sada neopisanoj ili u bazi podataka nepostojećoj sorti. Tako smo, primjerice, imali sortu Svijetla musulja koja je u bazi podataka poznata kao Leathercoat russet.
Ovakva banka biljnih gena sorti koje su preživjele stotinama godina je fantastičan „genetski bazen“ koji, osim što čuva stare sorte od nestanka, može poslužiti genetičarima i oplemenjivačima u stvaranju novih, otpornijih sorti na klimatske promjene, bolesti i štetnike. Vrijednost ove kolekcije prepoznali su i sudionici međunarodnog balkanskog simpozija voćarstva prošle godine koji su prošetali kroz redove starinskih sorti tijekom posjete voćnjaku.
Sudionici skupa imali su priliku čuti dva kratka i vrlo zanimljiva predavanja o stvaranju dodane vrijednosti u voćarstvu. Jedno je održala prof. dr. sc. Sandra Voća s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za poljoprivredno inženjerstvo, Zavod za održive tehnologije i obnovljive izvore energije, koja je prezentirala iskoristivost orezotina (ostatka zimske rezidbe voćnjaka) u proizvodnji peleta. Drugo predavanje održala je izvanredna profesorica s istog Zavoda dr. sc. Jana Šic Žlabur, o benefitima jabučnog octa u ishrani ljudi, ali i stvaranju dodane vrijednosti u proizvodnji jabuke kojih osim sušenja ploda i proizvodnje octa, žestice, džemova, marmelade, slastica ima cijeli niz proizvoda koji može povećati prihod primarne proizvodnje samog voća.
Dan otvorenih vrata idealno je mjesto da se ljubitelji voćarstva upoznaju s hvalevrijednim radom Centra za voćarstvo i povrćarstvo HAPIH-a. Posjetitelji su iskazali veliki interes za nabavkom sadnica starinskih sorti jabuke koje su ovom prilikom mogli ne samo vidjeti uživo, već i kušajući usporediti s drugim sortama u svježem i osušenom stanju. Privatni vrtovi su dobro mjesto za očuvanje sorti jer, osim agronomske vrijednosti, imaju tradicijsku, sentimentalnu vrijednost budući da neke sorte vežemo uz nama drage osobe (najčešće bake i djedove), uz mirise djetinjstva čije uspomene uvijek rado evociramo i želimo zadržati.











