Centar za tlo proširio područje akreditacije

Centar za tlo proširio je područje akreditacije određivanje sadržaja dušika i proračun sadržaja sirovih proteina u žitaricama – Kjeldahl metoda – prema HRN EN ISO 20483

Ovom metodom  određuje se sadržaj dušika u žitaricama prema Kjeldahl metodi. Metoda ne razlikuje proteinski od neproteinskog dušika. Princip metode se temelji na razaranju uzorka sumpornom kiselinom uz prisustvo katalizatora. Produkt reakcije se alaklizira i zatim destilira. Oslobođeni amonijak se skuplja u otopinu borne kiseline koja se titrira otopinom kloridne kiseline kako bi se odredio sadržaj dušika i izračunao sadržaj sirovih proteina.

Količina sirovih proteina se izračuna množenjem dobivene vrijednosti sadržaja dušika s faktorom konverzije preme analiziranom tipu žitarice.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA