Bambino kupom otvorena 29. državna stočarska izložba

Drugog vikenda u rujnu svi putovi vode u Gudovac, gdje je otvoren Jesenski međunarodni poljoprivredni bjelovarski sajam, na kojem se na 10 hektara izložbenog prostora ove godine predstavlja gotovo 400 izlagača među kojima veliki broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Posjetitelji će u bogatom trodnevnom programu sajma moći vidjeti i 29. Državnu stočarsku izložbu te posebne podsajamske tematske cjeline posvećene sezoni grijanja i obnovljivim izvorima energije, opremi za šumarstvo i drvne tehnologije kao i ekološkoj proizvodnji. Partner sajma je Češka, a organizatorima su najavljene i brojne poslovne delegacije iz desetak zemalja regije. 

Otvarajući ovogodišnje, 29. izdanje sajma, izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrica poljoprivrede Marija Vučković čestitala je organizatorima ali i izlagačima na uspjehu.

„Šaljemo novu poruku: učinkovito koristimo resurse koji su nam na raspolaganju i stvarajmo jak hrvatski lanac opskrbe hranom u međunarodnim okvirima i ponosimo se njime“, rekla je ministrica Vučković i zahvalila svima koji ulažu napore da Hrvatska ostvari svoj strateški cilj.

„Ovdje su s nama oni koji uzgajaju najbolju hrvatsku stoku, koji imaju veće ambicije, koji unatoč teškim okolnostima uspijevaju u domaćem uzgoju, u novim tehnikama, novim tehnologijama. Njima želim posebno zahvaliti. Naš su ponos. Veliki su izazovi pred nama, no činjenica da danas ovdje imamo više od 400 grla najbolje hrvatske stoke govori isto tako da se imamo pravo, uz obvezu rada, nadati boljem“ poručila je ministrica. Istaknula je i aktualan jesenski paket pomoći Vlade Republike Hrvatske, vrijedan gotovo 21 milijardu kuna, te najavila novi strateški program i zajamčila nastavak intenzivnog dijaloga.

Službenim otvaranjem sajma otvorena je i 29. Državna stočarska izložba čiji je pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede a, uz organizatora Bjelovarski sajam d.o.o., suorganizatori Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i uzgojna udruženja. 

„Ponosni smo što je izložba kroz godine iza nas postala središnje mjesto okupljanja, razmjene znanja i iskustava, te sklapanja novih poslovnih dogovora. Uzgajivači na izložbi izlažu najbolja grla, a osvojene nagrade postaju najbolja potvrda njihovog rada, ali i pozivnica za kupce rasplodnog materijala“ rekao je izv.prof.dr.sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a i najavio bogati trodnevni program koji uključuje pojedinačne izložbe goveda, konja, svinja, ovaca, koza, peradi i pčela. 

Na ovogodišnjoj Državnoj stočarskoj izložbi će 179 izlagača iz čak 13 hrvatskih županija predstaviti više od 400 grla u 42 pasmine i 90 kolekcija.  

„Drago nam je što u odnosu na prošlu, pandemijsku godinu, svjedočimo povećanju broja pasmina i izlagača za 20%  te grla za 30%. Na izložbi će biti predstavljene komercijalne pasmine, ali i hrvatske izvorne i ugrožene pasmine, na što smo posebno ponosni“, istaknuo je Krunoslav Karalić.

Ministrica je Vučković svoj obilazak sajma u pratnji domaćina, direktora Bjelovarskog sajma Zlatka Salaja, gradonačelnika Grada Bjelovara Daria Hrebaka, Bjelovarsko-bilogorskog župana Marka Marušića, te Krunoslava Kralića praktično započela na prvoj izložbi revijalnog dijela programa  – 16. Kupu mladih uzgajivača, poznatijem kao Bambino kup na kojem je 27 djece u dobi 2-16 godina, u narodnim će nošnjama predvodilo svoju telad. 

U obilasku sajamskog prostora, razgovoru s izlagačima i posjetiteljima, zadržala se i na štandu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu. HAPIH se na sajmu, uz suorganizaciju Državne stočarske izložbe, predstavio i kroz promociju djelatnosti svojih ustrojstvenih jedinica te nacionalnog označavanja Hrana hrvatskih farmi i polja ali i stručnim predavanjima koji je zainteresirane poljoprivredne proizvođače upoznao s provedbom nezavisnog sustava kontrole kvalitete mlijeka u RH, novim uslugama HAPIH-ovih laboratorija za mlijeko, stočnu hranu i DNA analize, te kampanjama EFSA-e i HAPIH-a o sprječavanju širenja afričke svinjske kuge. 

Već su podijeljene i prve diplome, a završni događaj izložbe, posljednjeg dana sajma, tradicionalno je ocjena simentalskih junica i krava, nagrađivanje uzgajivača i proglašenje simentalske šampionke uz dodjelu HAPIH-ovog šampionskog zvona. Dođite.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content