8. Međunarodni sajam „S klobasicom u EU“ okupio brojne proizvođače ove tradicionalne gastrodelicije

Iako najmlađa država članica, zauzimamo visoko sedmo mjesto po broju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Od ukupno 35 hrvatskih zaštićenih proizvoda, na ovu županiju se odnose zaštićeni nazivi Istarski pršut te Istra za ekstra djevičansko maslinovo ulje, dok je u postupku registracije Meso istarskog goveda boškarina, Istarski med i Istarski ovčji sir, a što je možda najbitnije današnjim sudionicima Sajma, u pripremi je i postupak zaštite naziva na nacionalnoj razini za Istarsku kobasicu, rekla je ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković otvarajući 13. svibnja ove godine u nazočnosti ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu dr. sc. Darje Sokolić te domaćina dr. sc. Marija Bratulića, načelnika Općine Svetu Petar u Šumi, 8. Međunarodni sajam „S klobasicom u EU“. Čestitajući organizatorima istaknula je kako sajam sjajno objedinjuje turističku, ruralnu i gastronomsku ponudu ovog kraja te promiče očuvanje tradicijske proizvodnje domaće i kvalitetne hrane.

Nakon dvogodišnje pandemijske stanke, na trodnevnom je sajmu u ovom živopisnom istarskom mjestu svoje proizvode u Hrvatskoj kući od kobasica, projektu vrijednom 3,5 milijuna kuna, izlagalo 80-ak proizvođača iz Hrvatske ali i susjednih zemalja. Posjetiteljima je u okviru ovogodišnjeg sajma upriličen i bogat program, od stručnih predavanja o EU natječajima i mjerama do senzornog ocjenjivanja kobasica, sedmog “Svjetskog prvenstva u nadivanju klobasica na beku”, predstavljanja vitezova od kobasica i dr.

Sa šest odobrenih objekata za proizvodnju, općina Sveti Petar u Šumi želi postati zavičaj kobasica – stalno mjesto okupljanja ljubitelja suhomesnatih proizvoda iz zemlje i inozemstva, pojasnio je organizator Mario Bratulić najavljujući još tri tradicionalne manifestacije ovakvog tipa koje planiraju održati ove godine. Jer, kobasice su dio naše povijesti, naše kulture i našeg identiteta, kaže Bratulić, koji ovakvim okupljanjima proizvođača želi pokrenuti zajedničku platformu za valorizaciju tradicijskih proizvoda ali i gospodarsku revitalizaciju ruralnog prostora. 

Za dobru su kobasicu, slažu se znalci, potrebni dobri začini, lagano sušenje ali ponajprije kvalitetna sirovina.

„Uvijek je naravno naglasak na kvaliteti i sljedivosti svježeg mesa. Upravo to će potvrditi naš znak „Meso hrvatskih farmi“ za označavanje svježeg mesa kao i mesnih proizvoda poput kulena, šunke, pršuta, kobasica… Zadovoljstvo nam je istaknuti kako su istarski proizvođači – Pršutana Jelenić, tvrtka Histris i Pisinium te AZRRI- Agencija za ruralni razvoj Istre već korisnici znaka Meso hrvatskih farmi“, rekla je ovim povodom ravnateljica Sokolić pojašnjavajući kako ovaj sustav neobaveznog označavanja u službi promocije domaće proizvodnje mesa i mesnih proizvoda, jasno i nedvojbeno informira potrošače o podrijetlu proizvoda i tako pomaže u donošenje odluke o kupovini. Poticanjem potrošnje potiče se i primarna proizvodnju na farmama kao i preradu u hrvatskim industrijskim i obrtničkim pogonima. 

„Dugogodišnja maksima o povezivanju plave i zelene Hrvatske upravo na mesnim proizvodima ima punu mogućnost izrasti u nacionalni sustav proizvodnje, prerade, promocije i na kraju uspješne prodaje poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda“, komentirala je ravnateljica Sokolić ističući kako je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu početkom proljeća u Slavoniji organizirala radni susret istarskih proizvođača s članovima Saveza uzgajivača svinja iz kontinentalnog dijela Hrvatske s ciljem povezivanja odnosno jačanja sustava proizvodnje svinja za poznatog kupca.  

Na kraju radog posjeta, ministrica Vučković je održala sastanak s proizvođačima mlijeka iz Istre, županom Borisom Miletićem, pročelnikom za poljoprivredu dr. sc. Eziom Pinzanom i načelnikom općine Sveti Petar u šumi  dr. sc. Mariom Bratulićem. Na sastanku je uz ravnateljicu dr. sc. Dariju Sokolić sudjelovao i načelnik Sektora za uzgoj testiranje i genetsko vrednovanje Centra za stočarstvo HAPIH-a dr. sc. Dragan Solić. Ravnateljica Sokolić naglasila je povećanje proizvodnje mlijeka u Istri za 11 % u prvom kvartalu ove godine u odnosu na prošlu godinu što je iznimno značajan podatak s obzirom na negativna kretanje u ovoj sektoru. U konstruktivnoj raspravi, proizvođači mlijeka detaljno su iznijeli specifične probleme proizvodnje mlijeka na području ove regije i predložili niz rješenja. Ministrica Vučković je zatražila dodatni angažman svih stručnih službi u otklanjaju administrativnih zapreka u ostvarivanju različitih prava iz područja djelokruga Ministarstva poljoprivrede. Uzgajivači su posebno apostrofirali kvalitetan rad Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu na području Istarske županije.

Izvor fotografija: Ministarstvo poljoprivrede, Mario Bratulić

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content