4. međunarodni Kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane „Jedno zdravlje“ – jedinstvena platforma za zajedničko djelovanje

Zaključci sudionika 4. međunarodnog Kongresa o sigurnosti i kvaliteti hrane pod nazivom „Jedno zdravlje“, održanog u Dubrovniku od 9. do 11. studenog ove godine, bit će od vitalnog značaja za konačno otvorenje Centra za sigurnost i kvalitetu hrane, institucije koja će hrvatskim građanima omogućiti zdraviju i kvalitetniju prehranu, uz potvrdu izvornosti te samim time i višu kvalitetu života, uvjereni su organizatori kongresa – Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Hrvatsko mjeriteljsko društvo i Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane Jugoistočne Europe (SEEN-FSQC). 

Okupljenim uzvanicima na svečanom otvorenju obratili su se prim. Vera Katalinić Janković dr. med, posebna savjetnica ministra zdravstva Republike Hrvatske, doc. dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Laura Martin, glavna tajnica Europske federacije nacionalnih udruga mjernih, ispitnih i analitičkih laboratorija (EUROLAB), ispitnih i analitičkih laboratorija i predsjednik Kongresa prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. 

„Koncept jednog zdravlja ne odnosi se samo jednoznačno na zdravlje, već je ovdje riječ o jedinstvenosti zdravlja iz aspekta čovjeka, bilja, životinja i okoliša. Kao populacija nalazimo se u velikoj krizi, klimatskoj krizi, gdje također svoj fokus moramo usmjeriti na jedno zdravlje, globalno, bez granica. Kvaliteta i sigurnost hrane iznimno je važna, a danas se puno više bavimo tom temom, nego što je bio slučaj u prošlosti. Promijenili su se naš odnos i stav prema hrani, kontrola kvalitete se uvelike razvila, kako iz laboratorijskog, tako i iz zdravstvenog aspekta i sigurnosti. I mi ćemo kao predvodnik javnog zdravstva uskoro otvoriti svoj Centar za sigurnost i kvalitetu hrane. Pitanje jednog zdravlja nije samo pitanje sektora zdravstva, već gotovo svih sektora/ministarstava“, istaknuo je prilikom svečanog otvorenja prof. prim. dr. sc. Branko Kolarić.

Jedan od glavnih zaključaka je nužnost educiranja i proizvođača i potrošača o čitanju i razumijevanju deklaracija hrane i dodataka prehrani kao skupu važnih podataka kojima proizvođači komuniciraju s potrošačima o svim bitnim sastojcima, podrijetlu hrane i nutritivnom sastavu. Kontaminanti hrane i dalje predstavljaju velik izazov pri analizi hrane te je stoga neophodno pratiti razvoj novih tehnologija i analitičkih metoda te ulagati u edukaciju laboratorijskih djelatnika, kako bi stečeno znanje mogli svakodnevno primjenjivati u praksi te svoje znanje prenositi drugima. 

„Svima je poznato da niti pojedinac niti organizacija ne mogu samostalno odgovoriti na ugroze koje svakodnevno dolaze i koje prijete javnom zdravlju. Boriti se možemo samo ako svi zajedno djelujemo“, poručila je prim. Vera Katalinić Janković, dr. med.

Uz znanstvenu zajednicu, najvažniju ulogu pri osiguravanju kvalitete i izvornosti hrane imaju upravo proizvođači. Istaknuvši važnost zajedničkog djelovanja, doc. dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede, podcrtao je značaj ovog Kongresa kao odlične platforme za razmjenu informacija, novih odredbi u zakonodavstvu, odgovora na nova pitanja i iskustva, kao i stvaranje novih poslovnih prilika.

„Svi zajedno kroz naše djelovanje moramo osigurati održive prehrambene sustave koji će omogućiti kvalitetnu i cjenovno pristupačnu hranu, koja povoljno utječe na život građana. Upravo su ovakve stavke sastavni dio Strategije Ministarstva poljoprivrede za razvoj poljoprivrede do 2030. godine. Dio su europske strategije „Od polja do stola“, kao i hrvatske strategije razvoja poljoprivrede „Više od farme“. Glavni cilj obiju strategija jest osiguranje preduvjeta za proizvodnju i dostupnost sigurne i kvalitetne hrane, proizvedene na održiv način“, rekao je doc. dr. sc. Barać, naglasivši pritom i ulogu Ministarstva u kreiranju i provedbi politika kvalitete hrane te različitih programa s ciljem smanjenja količine otpada od hrane.

„Kada govorimo o sigurnosti hrane, ne možemo ju više promatrati izolirano, a da ju ne stavimo u kontekst održivosti. Pri tome mislim na održivost prehrambenih sustava. To su vrlo kompleksni i dinamični sustavi koji danas zapošljavaju milijardu ljudi i predstavljaju najveći gospodarski sektor“, naglasila je u svom uvodnom obraćanju dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Glavni partner inicijative za uspostavu Centra za sigurnost i kvalitetu hrane je Europska unija sa svojim strukovnim organizacijama, u čije se ime skupu obratila Laura Martin, glavna tajnica EUROLAB-a podsjećajući, između ostaloga, i na prijevare s hranom, te krivotvorenje hrane. 

„Unatoč porastu razine svijesti među potrošačima, još uvijek ima puno potrošača koji ne uzimaju u obzir činjenicu da su neki od proizvoda koje kupuju možda krivotvoreni ili da sastojci koji su označeni na proizvodu možda nisu ispravni. Sada kada su prijevare s hranom, posebice za vrijeme pandemije, dramatično porasle, kao i cijene, tržište hrane vrijedno je oko 30-40 milijardi dolara. Stoga svakako moramo surađivati u borbi protiv prijevara s hranom, kako bismo potrošače upoznali s time da postoje krivotvoreni proizvodi koji mogu ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje“, poručila je Martin.

Skup organiziran povodom Svjetskog dana Jednog zdravlja, okupio je multidisciplinarni tim znanstvenika i stručnjaka iz cijelog svijeta koji su kroz gotovo 40 izlaganja, među kojima i četiri iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, te plodonosne diskusije tijekom trodnevnog rada razmijenili najnovija saznanja i iskustva u ovom sektoru. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content