1. DAN – ponedjeljak, 6. lipnja | |
---|---|
09:00 – 10:00 | Prijava sudionika |
10:00 – 10:15 | Uvodna riječ dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a |
10:15 – 11:00 | Pozdravne riječi organizatora, pokrovitelja i visokih uzvanika |
11:00 – 11:30 | Pauza za kavu-čaj / Izjave za medije |
11:30 – 13:00 | OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA SIGURNOSTI HRANE Okrugli stol: Učinkovit sustav kontrole hrane u službi zaštite zdravlja potrošača Moderator: Andrija Jarak Sudionici Okruglog stola: • dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu • mr. sc. Tatjana Karačić, dr. med. vet., ravnateljica Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ministarstvo poljoprivrede RH • prim. Vera Katalenić Janković. dr. med. pomoćnica ministra, Ministarstvo zdravstva RH • Branka Butković, rukovoditeljica sustava upravljanja, Ledo plus d.o.o. • Martina Završki, Špajz, restoran zdrave prehrane • Vedran Stapić, Agroklub • Ružica Vazdar, načelnica Sektora sanitarne inspekcije DIRH-a • Gordan Jerbić, načelnik Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane DIRH-a Slido pitanja |
13:00 – 14:00 | Ručak |
14:00 – 15:30 | Sekcija 1. Prikupljanje i obrada podataka – iskustva i budući izazovi Moderator: Jasenka Petrić i Adrijana Jurilj |
14:00 – 14:15 | Izvori podataka za procjenu rizika – trenutno stanje i izazovi pred nama dr. sc. Dražen Knežević, Centar za sigurnost hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu |
14:15 – 14:30 | Veliki podaci i umjetna inteligencija: prilike za antropocentričnu umjetnu inteligenciju u regulatornoj znanosti Didier Verloo, Europska agencija za sigurnost hrane |
14:30 – 14:45 | Pregled istraživanja prehrambenih navika u Hrvatskoj prema EU Menu metodologiji Martina Pavlić, Centar za sigurnost hrane Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu |
14:45 – 15:00 | Aktualni podaci o rezultatima smanjenja unosa kuhinjske soli putem prehrane u Republici Hrvatskoj akademik Bojan Jelaković, Klinički bolnički centar Zagreb |
15:00 – 15:15 | DRV finder – Interaktivni alat za pretraživanje referentnih prehrambenih vrijednosti Iva Dorić, Centar za sigurnost hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu |
15:15 – 15:30 | Rasprava i zaključci 1. dana konferencije |
2. DAN – utorak, 7. lipnja | |
---|---|
08:30 – 09:00 | Prijava sudionika |
09:00 – 10:30 | Sekcija 2. Procjena rizika – aktualnosti i trendovi 1. dio Moderator: Sanja Miloš, Danijela Stražanac |
09:00 – 09:15 | Klimatske promjene kao pokretač novih rizika za sigurnost hrane i hrane za životinje, zdravlje biljaka, životinja i prehrambenu kvalitetu Angelo Maggiore, Europska agencija za sigurnost hrane |
09:15 – 09:30 | Mikotoksini u hrvatskim tradicionalnim mesnim proizvodima – procjena izloženosti konzumenata dr. sc. Brigita Hengl, Centar za sigurnost hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu |
09:30 – 09:45 | Mikroorganizmi u jačanju zdravlja, sigurnosti i vrijednosti hrane dr. sc. Deni Kostelac, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu |
09:45 – 10:00 | Postignuća i rezultati u području istraživanja/praćenja sigurnosti i kvalitete hrane NZJZ A. Štampar dr. sc. Sandra Šikić, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar |
10:00 – 10:15 | Sigurnost vode – sigurnost hrane prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić, Prehrambeno – tehnološki fakultet Osijek |
10:15 – 10:30 | Rasprava |
10:39 – 11:00 | Pauza za kavu i snack |
11:00 – 13:00 | Sekcija 3. Procjena rizika – aktualnosti i trendovi 2. dio Moderator: Brigita Hengl, Martina Jurković |
11:00 – 11:15 | Etilen-oksid – „case by case“ pristup u službi zaštite potrošača i sigurnosti hrane dr. sc. Iva Pavlinić Prokurica, Centar za zaštitu bilja, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu |
11:15 – 11:30 | Izloženost piretroidnim i organofosfatnim insekticidima u hrvatskoj populaciji – preliminarni rezultati dr. sc. Veda Marija Varnai, Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada |
11:30 – 11:45 | Procjena izloženosti teškim metalima u svrhu rangiranja rizika dr. sc. Dražen Knežević, Centar za sigurnost hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu |
11:45 – 12:00 | Službena kontrola specija arsena u dječjoj hrani na bazi riže i proizvoda od riže dr. sc. Bernardo Marciuš, Hrvatski zavod za javno zdravstvo |
12:00 – 12:15 | Nove genomske metode – trenutni status i izazovi dr. sc. Renata Hanzer, Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu |
12:15 – 12:30 | Komunikacija o znanosti – kampanja „EU bira sigurnu hranu“ dr. sc. Jasenka Petrić, Centar za sigurnost hrane Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu |
12:30 – 12:45 | Rasprava |
12:45 – 13:00 | Zaključci 2. dana konferencije |
13:00 – 14:00 | Lagani ručak |
U dnevnom redu navedeni su predavači, a u Zborniku sažetaka svi autori.