4. hrvatska konferencija o procjeni rizika porijeklom iz hrane s međunarodnim sudjelovanjem uz obilježavanje Svjetskog dana sigurnosti hrane

[language-switcher]

Poštovane kolegice i kolege, dragi prijatelji,

iznimna mi je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na 4. hrvatsku konferenciju o procjeni rizika porijeklom iz hrane, koja će se održati 6. i 7. lipnja 2022. godine na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek. U sklopu konferencije obilježit će se i Svjetski dan sigurnosti hrane 2022. godine, ove godine pod  sloganom „Sigurnija hrana, bolje zdravlje“. 

Konferenciju organiziramo pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, uz organizacijsku podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) i Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). 

Sigurnost hrane podrazumijeva sveobuhvatnu i dinamičnu provedbu multidisciplinarnih aktivnosti koje se provode na temelju europskih i nacionalnih strateških dokumenata. Republika Hrvatska je stoga u svoje strateške programe uvrstila sigurnost hrane kao jedno od prioritetnih pitanja, kako bi omogućila najveću moguću razinu zaštite zdravlja i interesa potrošača.

Za sigurnost hrane u Republici Hrvatskoj prvenstveno su zaslužni subjekti u poslovanju s hranom, koji su odgovorni za stavljanje sigurne hrane na tržište. Uz njih važni dionici sustava sigurnosti hrane su Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravstva, Državni inspektorat i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te mnogobrojne javnozdravstvene ustanove i akademska zajednica. Svi oni usko surađuju kako bi zajedno osigurali najveću moguću razinu zaštite zdravlja ljudi, životinja, bilja i okoliša. 

HAPIH pri tome ima važnu ulogu kao nacionalno referentno tijelo za procjenu rizika od opasnosti u hrani, koje znanstvenim savjetima pruža znanstvenu potporu tijelima nadležnim za upravljanje rizicima prilikom donošenja odluka o upravljanju rizicima.

Cilj konferencije je podići svijest o tome kako je sigurnost hrane odgovornost zajedničkog djelovanja svih nas. Potrebno je djelovati već sada, kako bi ograničili utjecaj klimatskih promjena i izgradili održive prehrambene sustave na dobrobit potrošača, te podigli razinu otpornosti poljoprivredno-prehrambenog sustava. Trebamo biti jedinstveni u podizanju svijesti o sprječavanju, otkrivanju i upravljanju rizicima podrijetlom iz hrane, pridonoseći time zdravlju ljudi, životinja, biljaka te okoliša u kojem svi živimo. Na taj način pridonijet ćemo gospodarskom prosperitetu i održivom razvoju. Također nam je cilj da ova konferencija dodatno potakne  razmjenu i promicanje znanja, ideja i iskustava, te da otvori mogućnost za uspostavu novih kontakata i suradnje. 

Kako bi ostvarili naše ciljeve u uvodnom dijelu konferencije dana 6. lipnja 2022. godine održat ćemo okrugli stol pod nazivom „Učinkovit sustav kontrole hrane u službi zaštite zdravlja potrošača“, kojim ćemo obilježiti Svjetski dan sigurnosti hrane. Vezano uz temu ovogodišnjeg Svjetskog dana sigurnosti hrane, „Sigurnija hrana, bolje zdravlje“, WHO je naglasio kako sigurna hrana predstavlja jedan od najvažnijih čimbenika dobrog zdravlja, dok je zdravstveno neispravna hrana uzrok mnogih bolesti i sličnih stanja kao što su poremećaj rasta i razvoja, nedostatak mikronutrijenata, nezarazne, zarazne  i mentalne bolesti. Globalno, jedan od deset ljudi godišnje pogođen je bolestima koje se prenose hranom. Ovogodišnja kampanja obilježavanja Svjetskog dana sigurnosti hrane naglašava potrebu transformacije prehrambenih sustava, kako bi se osiguralo bolje zdravlje na održiv način i kako bi se spriječila pojava bolesti koje se prenose hranom. 

U nastavku konferencije bit će predstavljene brojne teme vezane za najnovije aktualnosti i trendove u području sigurnosti hrane s naglaskom na procjenu rizika porijeklom iz hrane, o kojima će izlagati eminentni znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i Europe. Predavanja će biti održana kroz dvije tematske sekcije: „Prikupljanje i obrada podataka – iskustva i budući izazovi“ i „Procjena rizika – aktualnosti i trendovi“.

Bila bi nam iznimna čast i zadovoljstvo kada biste svojim prisustvom uveličali naš skup.

Kao dobri domaćini, potrudit ćemo se pružiti toplu dobrodošlicu i osigurati ugodnu atmosferu, kako za vrijeme stručnog dijela, tako i tijekom neformalnog druženja.

Unaprijed Vam zahvaljujemo na odazivu i veselimo se susretu.

S poštovanjem,

dr. sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a i predsjednica Organizacijskog odbora

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content