Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza tradicionalno se održava sredinom listopada, a uključuje i izložbu hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Ovogodišnji domaćin 21. savjetovanja i 20. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva bila je Međimurska županija, a savjetovanje je održano 17. i 18. listopada u hotelu Spa Golfer u Svetom Martinu na Muri. Savjetovanje su organizirali Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede i Međimurske županije. Treba istaknuti potporu brojnih sponzora, bez kojih organizacija savjetovanja ne bi bila moguća. Prilikom svečanog otvorenja savjetovanja okupljene sudionike pozdravili su ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza g-dine Tomislav Vidas, zamjenik župana Međimurske županije gosp. Josip Grivec. U ime Ministarstva poljoprivrede skup je pozdravio doc.dr.sc. Zdravko Barać, pomoćnik ministrice poljoprivrede, koji je zatim savjetovanje svečano otvorio.
Kao i ranijih godina sudionici su mogli poslušati 15 predavanja, koja su održali stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, Veterinarskog instituta iz Zagreba, gosta predavača iz Slovačke te predstavnika Ministarstva poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.
Popis predavača i tema:
- Doc.dr.sc. Zdravko Barać, pomoćnik ministrice poljoprivrede: Aktualno stanje u ovčarstvu i kozarstvu te mjere Ministarstva poljoprivrede u sektoru ovčarske i kozarske proizvodnje
- Doc.dr.sc. Ivana Rukavina: Aktivnosti Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu
- Darko Jurković, dipl. ing. agr.: Provedba stručnih aktivnosti u ovčarstvu i kozarstvu
- Ing. Peter Gorozdi: Stanje uzgoja ovaca i koza u Slovačkoj
- Prof.dr.sc. Zoran Grgić i sur.: Položaj i izgledi RH u budućnost EU ovčarstva i kozarstva
- Prof.dr.sc. Boro Mioč i sur.: Dobrobit u uzgoju koza i preporuke za poboljšanje proizvodnje
- Prof.dr.sc. Velimir Sušić i sur.: Dva janjenja po ovci godišnje mogućnosti, uvjeti, izazovi
- Prof.dr.sc. Zvonko Antunović: Primjena metaboličkog profila u procjeni hranidbenog statusa ovaca
- Prof.dr.sc. Josip Leto: Radovi na travnjacima poslije zime
- Izv.prof.dr.sc. Goran Kiš: Utjecaj hranidbe na kvalitetu mlijeka ovaca i koza
- Prof.dr.sc. Samir Kalit: Je li cijena sira s manom manja od ulaganja u preradu?
- Dr.sc. Branko Šoštarić: “Prvi sat”
- Izv.prof.dr.sc. Antun Kostelić: Rizici za zdravlje visoko proizvodnih pasmina ovaca i koza
- Prof.dr.sc. Albert Marinculić: Kako »preživjeti« otpornost parazita na lijekove?
Važno je naglasiti da se program Savjetovanja dogovara sa uzgajivačima, koji putem stručnih tijela saveza aktivno sudjeluju u odabiru tema predavanja od velikog značaja za uzgajivače ovaca i koza. Iz tog razloga ne čudi i ove godine veliki odaziv uzgajivača, tako da je u radu Savjetovanja sudjelovalo više od 200 aktivnih sudionika. Savjetovanje nije samo mjesto na kojem se putem predavanja nastoji prenijeti znanje i informacije uzgajivačima, već je postalo središnje mjesto susreta uzgajivača i stručnjaka, stjecanja korisnih i primjenjivih spoznaja, razmjene iskustava, te uspostavljanja novih poslovnih kontakata.
20. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva
U sklopu savjetovanja održana je jubilarna 20. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva na kojoj je izvršeno ocjenjivanje njihove senzorne kakvoće. Stručno povjerenstvo (prof.dr.sc. Neven Antunac – predsjednik, prof.dr.sc. Samir Kalit- član, doc.dr.sc. Nataša Mikulec- član, doc.dr.sc. Iva Dolenčić Špehar- član, Stanka Podkrajšek, dipl.ing iz Slovenije. – član, Dolores Barać, dipl. ing.agr. – pridruženi član, Tatjana Sinković, dipl. ing.agr. – pridruženi član, Iva Horvat Kesić, dipl. ing.agr. – stručni suradnik, Katica Radić- stručni suradnik) ocijenilo je 18. i 19. rujna 2019. godine u Jazbini na pokusalištu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dostavljene mliječne proizvode od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Tako je dostavljeno ukupno 56 mliječnih proizvoda i to 15 od ovčjeg mlijeka i 41 od kozjeg mlijeka. Prema vrsti proizvoda bilo je: 47 sireva, 5 sirnih namaza, 2 jogurta i 1 kefir. Od 47 sireva njih 16 bilo je tvrdih, 18 polutvrdih, 6 mekih, 5 svježih sireva i 2 skute. Ukupno je bilo 30 mliječnih proizvoda s različitim dodacima (svježi i/ili sušeni začini, sjemenke, voće i povrće, ulje, dim, vino). Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20-bodovnom sustavu, sukladno internom „Pravilniku za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda“. Dodijeljeno je 45 odličja, od čega 19 zlatnih, 16 srebrnih i 10 brončanih. Titula šampiona dodijeljena je u kategoriji ovčjih i kozjih sireva:
- ŠAMPION KVALITETE U KATEGORIJI OVČIH SIREVA
PAŠKI SIR, proizvođač OPG TOMISLAV VIDAS iz Novalje - ŠAMPION KVALITETE U KATEGORIJI KOZJIH SIREVA
KOZJA SKUTA, proizvođač KATICA I NIKICA ŽAMPERA iz Žmana
O rezultatima ovogodišnje ocjene sireva sudionike savjetovanja izvijestio je član stručnog povjerenstva prof.dr.sc. Samir Kalit, koji je naglasio visoku kvalitetu ocjenjenih proizvoda. I ove godine svoje sireve su mogli prijaviti samo proizvođači čiji su objekti registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede pa stoga ne iznenađuje vrhunska kvaliteta dostavljenih sireva.
Popis izlagača sireva s ostvarenim nagradama:
- OPG Tomislav Vidas (Novalja): Šampion – Paški sir.
- OPG Žampera (Žman): Šampion – Kozja skuta, Srebrna plaketa – svježi kozji sir, tvrdi kozji sir (sirovo mlijeko), Brončana plaketa – kozji namaz začinjem zelenim maslinama i maslinovim uljem, punomasni tvrdi kozji sir (pasterizirano mlijeko), tvrdi kozji sir premazan biljnim uljem.
- Domagoj Prtorić (Mandre): Zlatna plaketa – Ovčji sir.
- Emil Oštarić (Kolan): Zlatna plaketa – Paški sir.
- OPG Mario Kuzmanić (Supetar) : Zlatna plaketa – Brački tvrdi ovčji sir.
- OPG Mirjenko Mrakovčić (Kornić): Zlatna plaketa – Krčki sir, Zeleni bodul – tvrdi ovčji s ružmarinom , Srebrna plaketa – Črni bodul, Brončana plaketa – Sir Magriž – tvrdi ovčji sir s Kaduljom i smiljem.
- OPG Geto (Lug): Srebrna plaketa – Meki kozji sir, polutvrdi kozji dimljeni sir, kozji jogurt, meki kozji sir sa koprom i bijelim Lukom, Brončana plaketa – Polutvrdi kozji sir u bućinom ulju, polutvrdi kozji sir u ulju pikant.
- OPG Đurković (Marjančaci): Srebrna plaketa – Polutvrdi kozji sir, Brončana plaketa – Kozji sir s borovnicom, kozji sir s vrganjima.
- OPG Franjo Zubović (Kolan): Zlatna plaketa – Paški sir.
- OPG Grčević (Gradec Pokupski): Brončana plaketa – Polutvrdi kozji sir sa sjemenkama suncokreta
- OPG Krunoslav Vidas (Novalja): Zlatna plaketa – Paški sir.
- OPG Moravec (Nova Ves Petrijanečka): Zlatna plaketa – Kozji sir s Provansalskim biljem, mekani kozji sir sa šarenim paprom, svježi kozji sir u vosku s biberom i češnjakom, svježi kozji sir u vosku s biberom i mješavinom začina, svježi kozji sir s ljutom papričicom, kozji namaz – pikante, dimljeni kozji sir, Srebrna plaketa – Kozja skuta, mekani kozji sir sa sušenom rajčicom, kozji namaz sa hrenom, svježi kozji sir sa sušenim povrćem, kozji namaz s vlascem.
- Stana i Franko Cetina (Vodnjan): Zlatna plaketa – Tvrdi ovčji sir u teranu, tvrdi ovčji sir, Srebrna plaketa – Tvrdi ovčji sir sa Peperančinom.
- Jasminka Zadravec (Oporovec): Zlatna plaketa – Mladi kozji sir u bučinom ulju, Srebrna plaketa – Mladi kozji sir – polutvrdi.
- Josip Lamot (G. Macelj): Srebrna plaketa – Polutvrdi ovčji sir, Brončana plaketa – Polutvrdi ovčji sir sa vlascem.