21. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s Hrvatskim savezom uzgajivača ovaca i koza organizirala je 21. ocjenjivanje hrvatskih ovčjih i kozjih sireva.

Ocjenjivanje je održano 29. i 30 listopada 2020. godine u vinogradarsko-vinarskom pokušalištu  „Jazbina“ Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ocjenjivanje sireva provelo je stručno Povjerenstvo sastavljeno od stručnjaka za sirarstvo s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, djelatnika Ministarstva poljoprivrede te Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

U stručnom Povjerenstvu su bili: predsjednik prof. dr. sc. Samir Kalit te ostalih članovi, doc. dr.sc. Nataša Mikulec, Doc. dr.sc. Iva Dolenčić Špehar, Doc. dr.sc. Milna Tudor Kalit, dr.sc. Darija Bendelja Ljoljić, Dolores Barać, dipl. ing., Tatjana Sinković dipl. ing. te Darko Jurković dipl. ing. Ocjenjivanje je trajalo dva dana i u navedenom periodu senzorno je ocjenjeno 36 proizvoda od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Senzorna ocjena obuhvaćala je ocjenu vanjskog izgleda sira, mirisa, stanje sirnog tijesta (konzistencija) te okusa sira. Kvaliteta proizvoda utvrđena je temeljem postignutog broja bodova, prema 20 bodovnom sustavu, a sve u skladu s “Pravilnikom za ocjenjivanje kakvoće mlijeka i mliječnih proizvoda”.

Kao i svake godine, svoje sireve su mogli prijaviti samo oni  proizvođači čiji su objekti registrirani pri Ministarstvu poljoprivrede i koji u svom radu zadovoljavaju sve uvjete koje navedena registracija zahtjeva.

Rezultati ovogodišnje ocjene sireva  biti će prezentirani u sklopu  „22. savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj“ koje će se održati 25. studenog 2020. godine putem Zoom Meetinga preko službene stranice HAPIH-a.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content