14. travnja – Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda

Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda, 14. travnja, obilježavamo na dan kada je naziv Krčki pršut registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Bila je to prva registracija zaštićene oznake iz EU sustava kvalitete koju je jedan od hrvatskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostvario, podsjetilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Danas, s 48 poljoprivredno-prehrambenih proizvoda zaštićenih oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla, Hrvatska na razini EU-a zauzima visoko sedmo mjesto na među državama članicama,

„Upravo poticanje na pokretanje postupka zaštite naziva tradicionalnih proizvoda europskim oznakama kvalitete kao i na uključivanje novih proizvođača u sustav certifikacije takvih proizvoda i certificiranje veće količine samih proizvoda, aktivnost je koja je usmjerena na zaštitu interesa naše proizvodnje. Nastavit ćemo unaprjeđivati i razvijati proizvodnju i promociju naših prepoznatljivih kvalitetnih hrvatskih proizvoda jer oni su naši ambasadori u gastro svijetu“, izjavila je ovim povodom ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

U obilježavanje ovog datuma uključila se i Hrvatska pošta, četvrtom prigodnom serijom poštanskih marki pod nazivom „Hrvatski zaštićeni poljoprivredni i prehrambeni proizvodi“, pa se tako ove godine mogu kupiti poštanske marke s motivima Varaždinskog zelja, Zagorskog purana i Poljičkog soparnika /Poljičkog zeljanika /Poljičkog uljenjaka.

Podsjetimo, posljednji je hrvatski proizvod evidentiran ovih dana na Službenoj listi Europske unije – Ludbreški hren, čime je njegov naziv upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. Postupak zaštite naziva „Ludbreški hren“ pokrenuo je „EUVITA“ Cluster za ruralni razvoj i poduzetništvo iz Varaždina, koji je Ministarstvu poljoprivrede podnio zahtjev u kojem je, između ostaloga, navedeno kako je vještina uzgoja „Ludbreškog hrena” važna od pripreme sadnica do dorade korijena za tržište, a specifičnost je i dorada biljke tijekom vegetacije te prepoznavanje optimalnog stupnja zrelosti kako bi se u konačnici dobio korijen prepoznatljivog oblika i senzorskih svojstava.

Više o hrvatskim zaštićenim proizvodima možete pronaći na mrežnoj stranici Ministarstva poljoprivrede

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content