14. savjetovanje hrvatskih voćara: Održan zanimljiv panel “Jačanje konkurentnosti hrvatskog voćarstva”

U Tuheljskim toplicama održano je 14. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatske voćarske zajednice (HVZ), pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Savjetovanje je otvorila Marijana Petir, izaslanica predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a pozdravne riječi, uz doc. dr.sc. Krunoslava Dugalića i Branimira Markotu, kao predstavnika organizatora, održali su izaslanik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, kao i predstavnici Grada Zagreba i općine Tuhelj. Prvi dan Savjetovanja svečano su dodijeljena priznanja uzornim voćarima, kao i povelje za poseban doprinos razvoju voćarstva. 

Na svečanom otvorenju kao izaslanik ministrice poljoprivrede Zdravko Tušek je istaknuo kako Ministarstvo poljoprivrede provodi čitav niz mjera kako bi podiglo konkurentnost poljoprivrede proizvodnje pa tako i u segmentu voćarstva. „U narednom periodu nastojimo napraviti veći iskorak u području povećanja skladišnih kapaciteta, ali i području poticanja na udruživanje i omogućavanja malim proizvođačima zajednički nastup na tržištu te postizanje veće konkurentnosti kroz proizvođačke organizacije“, naglasio je Tušek.

Novosti se očekuju i u području označavanja. „Sustav sljedivosti nastojimo proširiti te planiramo uvođenje nedvosmislene oznake „voće hrvatskih voćnjaka“ kojom želimo jasno istaknuti hrvatsko voće na policama naših trgovina te im pružiti zasluženu prepoznatljivost.“, istaknuo je doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a, u svom uvodnom govoru.

Nakon predstavljene analize stanja u hrvatskom voćarstvu i rezultata provedbe zakona o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse, otvorena je dinamična rasprava na kojoj su sudjelovali predstavnici svih dionika u sustavu voćarstva: dr.sc. Krunoslav Karalić (Ministarstvo poljoprivrede), dr.sc. Boris Puškar (HAPIH), Branimir Markota (HVZ), kao i predstavnik proizvođača, Nikola Velicki (Rabo) i predstavnik otkupljivača, Denis Matijević (Marinada). Predložene mjere kroz Akcijski plan naišle su na podršku, no panelisti su složni da je ostalo još puno otvorenih pitanja koja se trebaju definirati u narednom periodu. Na panelu je zaključeno i kako je otvoren dijalog ovog tipa prijeko potreban i najbolji temelj za učinkovito iznalaženje najefikasnijih rješenja i odgovora na izazove s kojima se susrećemo.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content