Program stručnog osposobljavanja

KAMPANJA EU BIRA SIGURNU HRANU

EU-FORA odnosno The European Food Risk Assessment Fellowship Programme je ključna inicijativa za osposobljavanje europskog sustava sigurnosti hrane za buduće potrebe u području analize rizika. To je program stručnog osposobljavanja iz područja mikrobiološke i kemijske procjene rizika kojega podupire Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA).

Trenutno su otvorene prijave za EU-FORA 2022.-2023. i traju do 18. ožujka 2022. godine. Detalje trenutnog natječaja možete pogledati na mrežnim stranicama EFSA-e.

Kompetentne organizacije koje se nalaze na Listi članka 36. iz zemalja članica Europske unije, Islanda i Norveške imaju priliku prijaviti se na program kao konzorcij dviju organizacija. Organizacija podnositelj je voditelj konzorcija i kandidira svog zaposlenika za sudjelovanje u programu kojega će provoditi partnerska organizacija domaćin. Obje organizacije trebaju biti iz različitih zemalja. Organizacija podnositelj odjednom može prijaviti maksimalno dvoje kandidata, dok organizacija domaćin može primiti prijave najviše tri kandidata.

Kandidati koji se mogu prijaviti na program EU-FORA su stručnjaci sa 3 do 15 godina radnog iskustva u području sigurnosti hrane (procjena rizika, komunikacija rizika ili upravljanje rizikom). Kandidati bi trebali posjedovati osnovno znanje aspekata sigurnosti hrane, ali ne nužno procjene rizika. Mogu se prijaviti samo zaposlenici organizacije (zaposleni minimalno 12 mjeseci) koja se nalazi na Listi članka 36.

Program započinje u rujnu i traje sve do kraja kolovoza sljedeće godine, u ukupnom trajanju od 12 mjeseci. Kandidat tijekom stručnog osposobljavanja ostaje zaposlenikom institucije podnositelja te je oslobođen svojih uobičajenih zadataka kako bi se mogao posvetiti sudjelovanju u programu (treninzi, moduli, radionice). Većina stručnog osposobljavanja obavlja se na daljinu, dok prosječno jednu trećinu programa kandidat boravi u instituciji domaćinu ne bi li stekao praktično iskustvo iz prve ruke.

EFSA podupire provođenje programa osiguravanjem financijske subvencije u iznosu od 55 000 eura po kandidatu. Financijska sredstva namijenjena su za kompenzaciju troškova uslijed oslobađanja kandidata od njegovih uobičajenih dužnosti u instituciji u kojoj je zaposlen, troškova vezanih uz fizički boravak kandidata u instituciji domaćinu, troškova vezanih uz nadziranje kandidata od strane institucije domaćina kao i svih administrativnih troškova. Pri tome, EFSA ne propisuje na koji se način financijska sredstva trebaju raspodijeliti između dviju institucija.

Dodatne informacije možete pronaći na mrežnim stranicama EFSA-e ili se možete obratiti EFSAProcurement@efsa.europa.eu. O programu se možete informirati i kod predstavnika EFSA Focal Point u RH koje možete kontaktirati putem maila efsa.focalpoint@hapih.hr.

Snimka informativnog webinara o EU-FORA 2.0 pozivu koji je održan 15. prosinca 2021. godine u nastavku je.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content