Zenodo – repozitorij otvorenog pristupa

KAMPANJA EU BIRA SIGURNU HRANU

EFSA je 2019. godine otvorila svoju zajednicu na platformi Zenodo pod nazivom Knowledge Junction. Zenodo je virtualna platforma koju je razvio Europski centar za nuklearnu fiziku (CERN) s ciljem stvaranja zajednica u kojima se razmjenjuju znanstveni rezultati, a pridruživanje je otvoreno svim zainteresiranim stranama.

Knowledge Junction je otvoreni repozitorij za razmjenu dostignuća iz područja procjene rizika sigurnosti hrane i hrane za životinje​, a obuhvaća publikacije vezane uz prehrambene navike, ostatke pesticida u hrani, kemijske kontaminante i prehrambene aditive, bolesti koje se prenose putem hrane, antibakterijsku otpornost itd. Osim povećanja dostupnosti podataka i drugih informacija, ova platforma omogućuje pravovremen, usporediv i interoperativan proces objave podataka.

Objavljene publikacije možete pretražiti na ovoj poveznici.

Osim pretraživanja postojećih publikacija, EFSA je omogućila i objavljivanje novih dokumenata u Knowledge Junction zajednici. Svi dionici iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje mogu učitati svoj dokument kojemu će po objavi biti dodijeljena oznaka digitalnog objekta (DOI).

Prije podnošenja zahtjeva za objavljivanje, korisnik se treba registrirati na platformu, a svaki podnesen zahtjev se prije objavljivanja pregledava ne bi li se osigurala visoka kvaliteta podataka. Upute za podnošenje zahtjeva možete pročitati ovdje.

U repozitoriju se mogu objavljivati različiti digitalni objekti koji su tematski vezani uz sigurnost hrane i hrane za životinje:

  • Izvješća, skupovi podataka, slike, video, laboratorijski nalazi,…​
  • Popratni materijali – software, alati, modeli, kodovi, protokoli, FAQ,…​
  • Dokumenti vezani uz procjenu rizika – vodiči, mišljenja,…

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content