Zenodo – repozitorij otvorenog pristupa

EFSA je 2019. godine otvorila svoju zajednicu na platformi Zenodo pod nazivom Knowledge Junction. Zenodo je virtualna platforma koju je razvio Europski centar za nuklearnu fiziku (CERN) s ciljem stvaranja zajednica u kojima se razmjenjuju znanstveni rezultati, a pridruživanje je otvoreno svim zainteresiranim stranama.

Knowledge Junction je otvoreni repozitorij za razmjenu dostignuća iz područja procjene rizika sigurnosti hrane i hrane za životinje​, a obuhvaća publikacije vezane uz prehrambene navike, ostatke pesticida u hrani, kemijske kontaminante i prehrambene aditive, bolesti koje se prenose putem hrane, antibakterijsku otpornost itd. Osim povećanja dostupnosti podataka i drugih informacija, ova platforma omogućuje pravovremen, usporediv i interoperativan proces objave podataka.

Objavljene publikacije možete pretražiti na ovoj poveznici.

Osim pretraživanja postojećih publikacija, EFSA je omogućila i objavljivanje novih dokumenata u Knowledge Junction zajednici. Svi dionici iz područja sigurnosti hrane i hrane za životinje mogu učitati svoj dokument kojemu će po objavi biti dodijeljena oznaka digitalnog objekta (DOI).

Prije podnošenja zahtjeva za objavljivanje, korisnik se treba registrirati na platformu, a svaki podnesen zahtjev se prije objavljivanja pregledava ne bi li se osigurala visoka kvaliteta podataka. Upute za podnošenje zahtjeva možete pročitati ovdje.

U repozitoriju se mogu objavljivati različiti digitalni objekti koji su tematski vezani uz sigurnost hrane i hrane za životinje:

  • Izvješća, skupovi podataka, slike, video, laboratorijski nalazi,…​
  • Popratni materijali – software, alati, modeli, kodovi, protokoli, FAQ,…​
  • Dokumenti vezani uz procjenu rizika – vodiči, mišljenja,…

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content